Υγεία των νεφρών και ατμοσφαιρική ρύπανση: Όταν η απειλή βρίσκεται στον αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη υγεία, σε πολλά επίπεδα. Με βάση νέα ερευνητικά δεδομένα, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN).

Η χρόνια νεφρική νόσος ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μια «σιωπηλή» πάθηση, που αναπτύσσεται προοδευτικά και συχνά διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση, όταν πια έχει προχωρήσει η δυσλειτουργία των νεφρών. Σε πολύ προχωρημένο στάδιο ο ασθενής θα πρέπει να κάνει αιμοκαθάρσεις ή μεταμόσχευση νεφρού. Σήμερα αποτελεί παγκοσμίως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του γενικού πληθυσμού, που συσχετίζεται µε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και µε µμεγάλο ποσοστό θνητότητας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανέλυσαν στοιχεία για 47.204 ενήλικες, εκ των οποίων το 11% είχαν ΧΝΝ, αναδεικνύοντας την ποιότητα του αέρα ως έναν παράγοντα που επηρεάζει και την υγιή λειτουργία των νεφρών.

Η εκδήλωση ΧΝΝ συσχετίσθηκε με το επίπεδο μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 σε βάθος διετίας στον τόπο διαμονής καθενός ατόμου, με βάση δορυφορικές πληροφορίες για κάθε περιοχή. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε επιπρόσθετα 10 μg/m3 (μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα), η πιθανότητα ΧΝΝ ήταν περίπου 30% φορές μεγαλύτερη. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις αστικές περιοχές, στους άνδρες, στους νεότερους ενήλικες και σε εκείνους χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Μοιραστείτε το