Νέα έρευνα: H ακτινοβολία των απεικονιστικών εξετάσεων ένοχη για αύξηση του καρκίνου των όρχεων;

Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια νόσος που εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 15-44 ετών. Συνήθως εντοπίζεται στον δεξιό όρχι, χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία πίσω από αυτή τη συχνότητα, ενώ η εντόπιση συγχρόνως και στους δύο όρχεις είναι μια σπάνια περίπτωση.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τη δρα Κάθριν Νέϊθανσον, δημοσίευσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πρώιμη και η επαναλαμβανόμενη έκθεση ενός άνδρα σε απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις με ακτινοβολίες, όπως οι ακτινογραφίες-Χ και οι αξονικές τομογραφίες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το σημαντικό συμπέρασμα αφού μελέτησαν 1.246 άνδρες, ηλικίας 18 έως 55 ετών, με και χωρίς καρκίνο των όρχεων. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σημαντική αύξηση κατά σχεδόν 60% του κινδύνου για την εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου για όσους είχαν κάνει τουλάχιστον τρεις ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες κάτω από τη μέση, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει καμία. Ο κίνδυνος επίσης ήταν περισσότερο αυξημένος για όσους είχαν κάνει τέτοιες εξετάσεις κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής τους, σε σχέση με όσους τις είχαν ξεκινήσει μετά τα 18.

"Η σταθερή αύξηση στα περιστατικά καρκίνου των όρχεων κατά τις τελευταίες τρεις έως τέσσερις δεκαετίες δείχνει ότι εμπλέκεται κάποιος κίνδυνος περιβαλλοντικής έκθεσης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας με βεβαιότητα. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η αυξημένη χρήση διαγνωστικής ακτινοβολίας κάτω από τη μέση στους άνδρες μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου", ανέφερε η δρ Νέιθανσον.

Προσοχή στη συχνότητα των εξετάσεων με ακτινοβολία

Η συχνότητα του καρκίνου των όρχεων έχει αυξηθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από περίπου τρία περιστατικά ανά 100.000 άνδρες το 1975, σε έξι ανά 100.000 σήμερα. Οι λόγοι αυτής της αύξησης δεν είναι πάντα σαφείς και ως τώρα δεν είχε μελετηθεί ιδιαίτερα ο ρόλος που μπορεί να παίζουν οι  συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Οι υπάρχουσες μελέτες είχαν εστιαστεί σε συγκεκριμένες ομάδες (στρατιωτικοί, εργαζόμενοι στην πυρηνική βιομηχανία κ.ά.), αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό των ανδρών που κάνουν τις συνήθεις εξετάσεις.

"Εφόσον τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν -και εάν είναι δυνατό να αποφευχθούν- οι ιατρικώς μη αναγκαίες εξετάσεις που εκθέτουν τους όρχεις σε ακτινοβολίες, εν μέρει λιγότερη δόση των ακτίνων και εν μέρει με καλύτερη προφύλαξη των εξεταζόμενων", συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Μοιραστείτε το