Νέα έρευνα: Υπνική άπνοια και αντιγριπικός εμβολιασμός

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ένα πρόβλημα υγείας που χρειάζεται προσοχή ενόψει του επερχόμενου κύματος γρίπης, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ακόμη και αν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν.

Τα στοιχεία προέρχονται από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Dartmouth-Hitchcock, οι οποίοι ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 53 ασθενών με υπνική άπνοια και διαγνωσμένη γρίπη μεταξύ 2016-2018. Οι 28 ασθενείς που δεν έδειξαν συμμόρφωση με τη θεραπεία με μάσκα είχαν μέση ηλικία τα 63 έτη, και ήταν σε ποσοστό 54% άνδρες. Οι 25 ασθενείς που ακολούθησαν τη θεραπεία ήταν κατά μέσο όρο 60 ετών, με τους άνδρες να αποτελούν το 52%.Ως συμμόρφωση με τη χρήση μάσκας θετικής πίεσης ορίζεται η χρήση τουλάχιστον τεσσάρων ωρών κάθε βράδυ για το 70% τουλάχιστον του διαστήματος που μελετήθηκε.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της μελέτης

Οι ειδικοί ανέφεραν πως το 75% όσων δεν έκαναν χρήση της μάσκας, είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, σε σύγκριση με το 56% των ασθενών που έκαναν σωστή χρήση της μάσκας. Τα αποτελέσματα της αναδρομικής μελέτης έδειξαν ότι το 61% των ασθενών (17 από τους 28) που, είτε δεν είχαν λάβει συνταγογράφηση για μάσκα είτε δεν συμμορφώθηκαν με αυτή τη θεραπεία, νοσηλεύτηκαν με γρίπη, σε σύγκριση με το 24% των ασθενών (6 από 25) που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν πως όσοι ασθενείς δεν τηρούσαν τη αγωγή θετικής πίεσης είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν εξαιτίας της γρίπης, παρά το μεγαλύτερο ποσοστό αντιγριπικού εμβολιασμού στην ομάδα. Σύμφωνα με τον Δρα Glen Greenough, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής, ψυχιατρικής και νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth-Hitchcock στο Λίβανο, η μελέτη αυτή είναι απόδειξη ο καλός και σωστός ύπνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία.

Όπως τόνισε, «το αποτέλεσμα της μελέτης αναδεικνύει τη χρήση μάσκας που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ως σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης. Αυτό συνεπάγεται πως η θεραπεία της υπνικής άνοιας και, συνεπώς, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα με παράλληλη ανακούφιση για τα συστήματα υγείας, λόγω του περιορισμού περιπτώσεων νοσηλείας».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Sleep Medicine».

Μοιραστείτε το