Απώλεια βάρους, άσκηση και ενδεχόμενη εγκυμοσύνη; Tι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Η απώλεια βάρους σε όσες γυναίκες χαρακτηρίζονται παχύσαρκες ή υπέρβαρες είναι μια από τις πρώτες συστάσεις των γυναικολόγων, όταν εκδηλώνεται η επιθυμία για μια εγκυμοσύνη.

Όμως, το να επιθυμεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος, ενώ παράλληλα ακολουθεί μια αυστηρή δίαιτα, είναι κάτι που δεν συστήνεται. O λόγος είναι πως μια απότομη μείωση των θερμίδων μπορεί να προκαλέσει στρες, να αλλάξει τα επίπεδα των ορμονών, να διακόψει την ωορρηξία και να σταματήσει την περίοδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα οιστρογόνα στον γυναικείο οργανισμό και τελικά, η αυστηρή δίαιτα να διαταράξει το ορμονικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Αmerican Pregnancy Association, είναι πάντα σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία υγιεινών τροφών καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας διασφαλίζοντας ότι θα έχετε τα θρεπτικά συστατικά, τόσο για τον οργανισμό σας, όσο και για το έμβρυο σε μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Ούτε η υπερβολική άσκηση συστήνεται

Και η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που ευθύνονται για την έμμηνο ρύση. Όταν μία γυναίκα χάνει πολύ λίπος εξαιτίας υπερβολικής άσκησης, μπορεί να σταματήσει η ωορρηξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αθλήτριες που κάνουν πρωταθλητισμό, στις οποίες η περίοδος πολλές φορές σταματά όταν αθλούνται εντατικά πριν από τους αγώνες.

Διάφοροι παράγοντες συνδυάζονται για να σταματήσει η περίοδος μίας αθλήτριας, μεταξύ των οποίων χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα της, το άγχος και η υψηλή κατανάλωση ενέργειας. (Εξαίρεση αποτελούν οι κολυμβήτριες, γιατί το σώμα τους χρειάζεται περισσότερο λίπος). Επομένως, ακολουθήστε μια ήπια άσκηση που σας ικανοποιεί και μη ρισκάρετε με απότομες αλλαγές που μπορεί να φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα (αν θέλετε να μείνετε έγκυος).

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν ιστότοπο verywellfamily.com, έχει διαπιστωθεί πως η «υπερβολική» άσκηση μπορεί να εμποδίσει τη γονιμότητα. Πάντως οι περισσότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική, ήπια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και αυτό συστήνουν και οι περισσότεροι γιατροί, σε συνδυασμό πάντα με ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο.

Μοιραστείτε το