Συμφύσεις ενδομητρίου - Asherman: Μία νέα θεραπεία βελτιώνει τις δυνατότητες για την αποκατάσταση της γονιμότητας!

Γράφει ο  Αντώνιος Αυγερινός, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Οι συμφύσεις ενδομητρίου αποτελούν μια επίκτητη κατάσταση κατά την οποία ουλώδης ιστός αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας περιορίζοντας τον υγιή χώρο της. Η κατάληψη του εσωτερικού της μήτρας (του ενδομητρίου) από ουλώδη ιστό είναι μία σοβαρή κατάσταση που εκτός των άλλων μειώνει σημαντικά την γονιμότητα.

Το εύρος του προβλήματος ποικίλει: Από απλές συμφύσεις στον πυθμένα της μήτρας ή στο στόμιο του τραχήλου μέχρι και την πλήρη κατάληψη της κοιλότητας (σύνδρομο Asherman).

Οι συμφύσεις του ενδομητρίου μπορούν να εμφανιστούν μετά από λοιμώξεις, πυελικές φλεγμονές, τραυματισμό (π.χ. επεμβάσεις στη μήτρα, ενδομήτριο σπιράλ, κ.α). Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η εμφάνιση συμφύσεων μετά από απόξεση κυμαίνεται από 20 - 40%. Άλλη μελέτη που διερεύνησε την εμφάνισης συμφύσεων ενδομητρίου μετά από παλίνδρομη κύηση πρώτου τριμήνου (ανεξάρτητα από τον τρόπο αντιμετώπισης τους - συντηρητικά ή με απόξεση) έδειξε συχνότητα εμφάνισης 19,1%. 

Η ύπαρξη συμφύσεων είναι σημαντικός λόγος υπογονιμότητας: Η συχνότητα εμφάνισης των συμφύσεων ανάμεσα στα υπογόνιμα ζευγάρια (ανάλογα με τον πληθυσμό) κυμαίνεται από 2,8 - 45,5%.

Η διάγνωση των συμφύσεων του ενδομητρίου

Η διάγνωση του προβλήματος δεν είναι κατά κανόνα δεν είναι εύκολη, καθώς συμπτώματα ενδέχεται να μην υπάρχουν ενώ το μέγεθος, η μορφή και η θέση των συμφύσεων στο ενδομήτριο ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμφύσεις εντοπίζονται στα πλαίσια προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου ή μετά από έλεγχο των συμπτωμάτων τα οποία όμως μπορεί να προκύψουν πολύ αργότερα, ενδεχομένως και μετά από χρόνια.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που πρέπει να μας κατευθύνουν στη διερεύνηση ύπαρξης συμφύσεων του ενδομητρίου είναι:

  • Η μείωση του αίματος της περιόδου.
  • Η απουσία περιόδου ή ανώμαλες αιμορραγίες
  • Ο έντονος πόνος κατά την περίοδο.
  • Η δυσκολία για επίτευξη εγκυμοσύνης. Ειδικά οι περιπτώσεις υπογονιμότητας, απαιτούν άμεση διερεύνηση για την ύπαρξη συμφύσεων του ενδομητρίου.

Καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η ύπαρξη συμφύσεων δεν δίνει συμπτώματα, οι ακόλουθες περιπτώσεις απαιτούν έλεγχο του ενδομητρίου:

  • Προηγούμενες επεμβάσεις στη μήτρα (π.χ. απόξεση, καισαρική τομή, ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και προηγούμενη υστεροσκόπηση).
  • Ιστορικό πυελικής φλεγμονής ή και παλίνδρομης κύησης.
  • Θεραπεία για καρκίνο.

Για την πληρέστερη διερεύνηση και διάγνωση των συμφύσεων του ενδομητρίου ενδέχεται να απαιτηθούν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα μήτρας, η υστεροσαλπιγγογραφία, η υδροσονογραφία, η μαγνητική τομογραφία, κ.λ.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, η τελική διάγνωση για την ύπαρξη συμφύσεων του ενδομητρίου αλλά και για το εύρος τους γίνεται με υστεροσκόπηση.

Τρόποι θεραπείας των συμφύσεων του ενδομητρίου και του συνδρόμου Asherman

Η αντιμετώπιση των συμφύσεων ενδομητρίου και του συνδρόμου Asherman είναι πάντοτε χειρουργική, γίνεται με υστεροσκόπηση και είναι μια λεπτομερής και απαιτητική επέμβαση.

Παραδοσιακά, η αντιμετώπιση των συμφύσεων πραγματοποιείται χειρουργικά με τη “λύση” των συμφύσεων (συμφυσιόλυση) και πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης με ψαλίδι το οποίο λειτουργεί καλά μόνο όπου υπάρχει τάση, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς όλα τα τμήματα του ουλώδους ιστού. Επίσης το ψαλίδι δεν προσφέρει στο χειρουργό τη δυνατότητα αιμόστασης.

Η χρήση διαθερμίας μας επιτρέπει την αφαίρεση του ουλώδους ιστού με ταυτόχρονη αιμόσταση αλλά έχει μεγάλο βάθος διείσδυσης, προξενεί κάποιο έγκαυμα και προϋποθέσεις δημιουργίας καινούργιων συμφύσεων.

Υστεροσκοπική θεραπεία με laser διπλού μήκους κύματος: Μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία των συμφύσεων και της υπογονιμότητας!

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί διεθνώς μια νέα, πολύ πιο σύγχρονη και ασφαλής τεχνική για την υστεροσκοπική θεραπεία των συμφύσεων και του συνδρόμου Asherman: Η μέθοδος HOLA - Hysteroscopic Outpatient Laser Application.

leonardo
laser Leonardo Dual

Πραγματοποιείται με το χειρουργικό Laser Leonardo Dual που προσφέρει τη δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης δυο μηκών κύματος (1470&980nm). Ο τεχνολογικός αυτός συνδυασμός, με τη χρήση ενός ειδικού καθετήρα οπτικής ίνας (Myofiber)επιτρέπει την απόλυτα ελεγχόμενη τομή και εξάχνωση των ιστών (laser 1470nm - απορρόφηση στο νερό) και ταυτόχρονη άψογη αιμόσταση (laser 980nm - απορρόφηση στην αιμογλοβίνη.

Η μέθοδος HOLA (Hysteroscopic Outpatient Laser Application) μας δίνει μεγάλη ευελιξία και απόλυτη ακρίβεια για ασφαλή και πλήρη εκτομή του ουλώδους ιστού, άριστη αιμόσταση και μικρό βάθος διείσδυσης της ενέργειας που δεν δημιουργεί έγκαυμα, διαφυλάττει τους παρακείμενους ιστούς και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σχηματισμού νέων συμφύσεων.

Η πολυετής εμπειρία μας στην υστεροσκοπική χειρουργική σε συνδυασμό με τη χρήση της εξειδικευμένης υστεροσκοπικής τεχνολογίας HOLA, μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε την αμεσότερη, απλούστερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση του ενδομητρίου βελτιώνοντας την υποδεκτικότητα του ενδομητρίου και τις πιθανότητες για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Αντώνιος Αυγερινός, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Αντώνιος Αυγερινός, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής, Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής & Ουρογυναικολογίας
Αθήνα: Σεμιτέλου 1, 15235, Ιλίσια
6944333524 – 2155306931
Email: info@gynomed.gr
Website: www.gynomed.gr

Μοιραστείτε το