Τα αντιυπερτασικά οφέλη του σκόρδου - Νέα δεδομένα

Μπορεί η μυρωδιά να είναι ανυπόφορη αλλά το σκόρδο αποτελεί μια από τις υγιεινές τροφές, με πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Τα οφέλη του σκόρδου απορρέουν από την πληθώρα φυσικών ενώσεων που περιέχει, ιδιαίτερα αλισίνης, η οποία ευθύνεται και για την έντονη μυρωδιά του.

Μια νέα ανασκόπηση μελετών του 2018 από το Πανεπιστήμιο του Nottingham κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του σκόρδου «οφείλονται στις θειούχες ενώσεις που απορροφά το φυτό από το έδαφος, οι οποίες διασπώνται σε περίπου 50 διαφορετικές ενώσεις που περιέχουν θείο κατά την προετοιμασία και την πέψη των τροφών». Οι ενώσεις αυτές παραμένουν βιολογικά ενεργές μέσα στα κύτταρά μας. Ειδικότερα, οι ενώσεις αυτές φαίνεται να ενισχύουν την παραγωγή από το σώμα μορίων, που αποτελούν το κλειδί για την κυτταρική επικοινωνία. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των μορίων σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Η δράση του σκόρδου στην ρύθμιση της υπέρτασης είναι γνωστή σε όλους. Μια ανασκόπηση δοκιμών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Experimental and Therapeutic Medicine» διαπίστωσε πως οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που έλαβαν 600-900 mg συμπληρώματος σκόρδου για τρεις μήνες, παρουσίασαν πτώση της αρτηριακής τους πίεσης, ανάλογη με αυτή που προκαλεί η φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ).

Πιστεύεται ότι η αλισίνη διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μοιραστείτε το