Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα περιστατικά ιλαράς είναι πολλά στην Αυστρία, που αγγίζει το «κόκκινο», δηλαδή η κατάσταση βρίσκεται λίγο πριν από το υψηλότερο σημείο συναγερμού αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων (βάσει της κλίμακας του Κέντρου).
Και σε άλλες χώρες έχουν καταγραφεί κρούσματα, όπως στη Ρουμανία, τη Γερμανία αλλά και μονοψήφια στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Σλοβακία. Τον περασμένο Απρίλιο το ECDC στο πλαίσιο της ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης για την ιλαρά είχε υπογραμμίσει το εμβολιαστικό κενό αναφορικά με τη νόσο καθώς και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονούσε.
Οι ειδικοί τονίζουν πως το κενό στον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς αποτελεί μια από τις επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού και με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, είναι πιθανό να παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των δηλωθέντων κρουσμάτων ιλαράς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον, κατέληγε η έκθεση του ECDC.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Στη χώρα μας σήμερα τα κρούσματα ιλαράς είναι μηδενικά. Ωστόσο, η Ελλάδα μετράει τρεις επιδημίες ιλαράς κατά τη χρονική περίοδο 2004-2022. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δηλώθηκαν στο Τμήμα Νοσημάτων του Οργανισμού 4.151 κρούσματα ιλαράς, κατά τα έτη 2005-2006, 2010-2011 και 2017-2018, οπότε καταγράφηκαν σημαντικές εξάρσεις της νόσου.
Tα στοιχεία δείχνουν πως τα πιο πολλά κρούσματα αφορούν Έλληνες Ρομά (56,9%) αλλά και νεαρούς ενήλικες από το γενικό πληθυσμό που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Στην πλειονότητά τους όσοι νόσησαν ήταν ανεμβολίαστοι (77,4%). Σε 426 κρούσματα που ήταν διαθέσιμη η πληροφορία του αριθμού των δόσεων του εμβολίου (μονοδύναμο ιλαράς ή MMR) δηλώθηκε ότι 319 (74,9%) είχαν εμβολιαστεί με μόνο μία δόση, 48 (11,3%) είχαν εμβολιαστεί με δυο δόσεις ενώ τα στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο ακριβής αριθμός των δόσεων ήταν άγνωστος.
Από το σύνολο των 4.151 κρουσμάτων ιλαράς που δηλώθηκαν το διάστημα 2004-2022 νοσηλεύτηκαν τα 2.630 (63,36%). Συνολικά 715 κρούσματα παρουσίασαν επιπλοκές με συχνότερα δηλούμενες: πνευμονία (273), ωτίτιδα (111), ηπατίτιδα (74), αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών (67), βρογχιολίτιδα (59). Κατά την επιδημική έξαρση των ετών 2017-2018 σημειώθηκαν 4 θάνατοι.
Ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με 2 δόσεις εμβολίου ιλαράς στον γενικό πληθυσμό.


