Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στην κοινωνική μας συμπεριφορά, όσον περνούν τα χρόνια;

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι φαίνεται πως αναπτύσσουν πιο κοινωνικές συμπεριφορές, είναι λιγότερο εγωκεντρικοί και πιο γενναιόδωροι σε σχέση με τους νεότερους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα η οποία μελέτησε και αποτύπωσε κοινωνικές συμπεριφορές σε ηλικιωμένα άτομα.

Οι ερευνητές από τρεις χώρες (Βρετανία, Αυστρία, Καναδά), με επικεφαλής την ψυχολόγο δρ Τζο Κάτλερ του Εργαστηρίου Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης "Nature Aging", ανέλυσαν στοιχεία από τις απαντήσεις που έδωσαν το 2020 σε παγκόσμια έρευνα 46.576 άνθρωποι 18 έως 99 ετών από 67 χώρες.

Η μελέτη διαπίστωσε πως υπάρχει πραγματική και σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην προχωρημένη ηλικία και στην πιο κοινωνικά επωφελή συμπεριφορά, κάτι που επιβεβαιώνεται και από προγενέστερες έρευνες, με τις οποίες οι ηλικιωμένοι στις παγκόσμιες κρίσεις, όπως τώρα η πανδημία της λοίμωξης Covid-19, επιδεικνύουν αυξημένα θετικά κοινωνικά αντανακλαστικά και ευαισθησίες, κάτι που ισχύει σε πολύ διαφορετικές χώρες και κουλτούρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σχέση με τους νέους, οι μεγαλύτεροι ενήλικες αναπτύσσουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις, επιλύουν καλύτερα τις κοινωνικές και άλλες συγκρούσεις, ενώ είναι πιθανότερο να συγχωρήσουν τους άλλους και να κάνουν εθελοντική εργασία.

Οι ειδικοί που υπογράφουν τη μελέτη τονίζουν πως ζούμε σε εποχή με σημαντικές δημογραφικές αλλαγές, κυρίως λόγω διαρκούς αύξησης του προσδόκιμου ζωής και παράλληλης μείωσης της γεννητικότητας. Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν και δεν αλλάξει κάτι δραστικά, έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 65 ετών αναμένεται να έχει διπλασιαστεί.

Μοιραστείτε το