Αιμορροΐδoπάθεια: συμπτώματα, στάδια και θεραπεία της νόσου

Γράφει ο  Άλκιβιάδης Φ. Παππάς - Γενικός Χειρουργός - Πρωκτολόγος

Η εμφάνιση των αιμορροΐδων εκδηλώνεται με ορισμένα συμπτώματα που δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητα. Η έγκαιρη προσέλευση, η εξέταση και η ιατρική διάγνωση από ειδικό, είναι καίριας σημασίας για την θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας.

Πολλά προβλήματα της ορθοπρωκτικής περιοχής, περιλαμβανομένων των ραγάδων, των συριγγίων, των αποστημάτων, ή του ερεθισμού και του κνησμού (pruritusani), παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα και προσδιορίζονται, λανθασμένα, ως αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες, συνήθως, δεν είναι επικίνδυνες ούτε απειλητικές για τη ζωή. Σπάνια, μπορεί να παρουσιάσει ένας ασθενής έντονη αιμορραγία ή σοβαρή αναιμία. Ωστόσο, επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινότητα των ασθενών και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.

Παρότι, πολλοί άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες - διογκωμένα αιμορροϊδικά πλέγματα -δεν παρουσιάζουν όλοι συμπτώματα. Για παράδειγμα, μία εσωτερική αιμορροΐδα μπορεί να εξέλθει του πρωκτού και να καταστεί επώδυνη και ερεθισμένη. Αυτές είναι γνωστές ως προσπίπτουσες αιμορροΐδες (βλέπε άλμπουμ). Το πιο κοινό σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία, με ανοιχτόχρωμη κόκκινη απόχρωση που επικαλύπτει τα κόπρανα και φαίνεται στο χαρτί υγείας ή στη λεκάνη, γεγονός το οποίο οφείλεται αποκλειστικά στις ρωγμές του βλεννογόνου που καλύπτει το διατεταμένο έσω αιμορροϊδικό πλέγμα.

Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα για την αιμορροϊδοπάθεια και πώς γίνονται αντιληπτά;

Τα συμπτώματα των εξωτερικών αιμορροΐδων μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνο πρήξιμο ή τη δημιουργία σκληρής μάζας γύρω από τον πρωκτό, που προκαλείται από τον σχηματισμό θρόμβου εντός του αιμορροϊδικού πλέγματος. Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή, γνωστή ως θρόμβωση εξωτερικών αιμορροΐδων ή κρίση αιμορροϊδοπάθειας.

Οι αιμορροΐδες θρομβώνονται συνήθως μετά από οξύ επεισόδιο δυσκοιλιότητας ή επανειλημμένες διαρροϊκές κενώσεις, μετά από απότομη άρση βάρους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε θρόμβωση αιμορροΐδας παρατηρείται οξύς και βασανιστικός για τον ασθενή πόνος, ο οποίος είναι τόσο έντονος ώστε ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να καθίσει ούτε να αφοδεύσει. Η θρόμβωση εξελίσσεται σε νέκρωση και εξέλκωση του αιμορροϊδικού όζου. Η μικροβιακή λοίμωξη και η διαπύηση αυτών των θρομβώσεων είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή επιπλοκή με υψηλό πυρετό και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα αιμορροϊδικά συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι αιμορροΐδες επανεμφανίζονται, συχνά σε επιδεινωμένη μορφή. Επιπρόσθετα, η έντονη καταβολή προσπάθειας, το τρέξιμο ή το τρίψιμο γύρω από τον πρωκτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των αιμορροΐδων με αιμορραγία ή/και κνησμό και να προκαλέσει ένα φαύλο κύκλο συμπτωμάτων. Κνησμό μπορεί να προκαλέσει επίσης και η αποξηραμένη βλέννα.

Είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει απώλεια αίματος στα κόπρανα, ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται στο γιατρό του για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η αιμορραγία να οφείλεται σε άλλο σοβαρότερο νόσημα του παχέος εντέρου.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα είδη των αιμορροΐδων;

Εσωτερικές αιμορροΐδες: εμφανίζονται στο άνω σημείο του εσωτερικού του πρωκτού, όπου δεν είναι ορατές. Η αιμορραγία είναι το πιο κοινό σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων, και συχνά το μοναδικό σε ήπιες περιπτώσεις. Κάποιες φορές, οι εσωτερικές αιμορροΐδες εξέρχονται του πρωκτού στην έντονη προσπάθεια που καταβάλλεται για την κινητοποίηση του εντέρου. Αυτό ονομάζεται πρόπτωση εσωτερικών αιμορροΐδων. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να διευκολυνθεί η επαναφορά τους στον πρωκτό και συνήθως είναι αρκετά επίπονο.

Εξωτερικές αιμορροΐδες: είναι ορατές καθώς εμφανίζονται έξω από τον πρωκτό. Στην ουσία είναι φλέβες καλυμμένες από δέρμα που έχουν διογκωθεί και φαίνονται μπλε. Συνήθως παρουσιάζονται χωρίς συμπτώματα. Όταν ερεθίζονται, ωστόσο, γίνονται ερυθρές και ευαίσθητες.

Εξωτερικές θρομβωμένες αιμορροΐδες: ο σχηματισμός θρόμβου αίματος μέσα σε μια εξωτερική αιμορροΐδα, προκαλεί συχνά έντονο πόνο. Αυτός ο θρομβωμένος αιμορροϊδικός όζος ψηλαφείται σαν μια σφιχτή και ευαίσθητη μάζα, στο μέγεθος ενός φασολιού ή πολύ μεγαλύτερος, στην περιοχή του πρωκτού.

Ραγάδα πρωκτού

Ραγάδα ονομάζεται μία λεπτή σχισμή στον πρωκτικό ιστό, που ενδέχεται να προκαλεί κνησμό, πόνο και αιμορραγία κατά την κινητοποίηση του εντέρου.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας;

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί αιμορραγία από τον πρωκτό ή στα κόπρανα, είναι σημαντικό να καταφύγετε στον ειδικό γιατρό σας για προσεκτική κλινική εξέταση. Η αιμορραγία μπορεί να είναι σύμπτωμα των αιμορροΐδων ή άλλων παθήσεων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πρωκτού. Ο γιατρός εξετάζει τον πρωκτό και τον ορθό προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη διογκωμένων αγγείων, τα οποία είναι ενδεικτικά των αιμορροΐδων, ενώ πραγματοποιεί επίσης δακτυλική εξέταση του ορθού για να ψηλαφίσει το οτιδήποτε μη φυσιολογικό.

Προσεκτικότερη εξέταση του ορθού για τον εντοπισμό αιμορροΐδων προϋποθέτουν τη χρήση του Ανοσκοπίου, ενός ρηχού φωτιζόμενου σωληναρίου, χρήσιμου για τη θέαση των εσωτερικών αιμορροΐδων, ή ενός Πρωτοσκοπίου, χρήσιμου για πληρέστερη εξέταση όλου του ορθού. Για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών εντερικής αιμορραγίας, ο γιατρός πρέπει να εξετάσει τον ορθό και το κάτω κόλον με Σιγμοειδοσκόπηση ή όλο το κόλον με Κολονοσκόπηση. Η Σιγμοειδοσκόπηση και η Κολονοσκόπηση αποτελούν διαγνωστικές μεθόδους οι οποίες επίσης περιλαμβάνουν τη χρήση ενός φωτιζόμενου, εύκαμπτου σωληναρίου που εισέρχεται στον ορθό.

Άλκιβιάδης Φ. Παππάς - Γενικός Χειρουργός - Πρωκτολόγος

Άλκιβιάδης Φ. Παππάς - Γενικός Χειρουργός - Πρωκτολόγος

Proctoclinic: εξειδικευμένο κέντρο παθήσεων εντέρου, πρωκτού και πυελικού εδάφους
Φιλλύρων 5, Ηράκλειο Αττικής
Τ.Κ. 14122,
Τηλ : 210 2820470
Fax : 210 2832001
www.proctoclinic.gr 
info@proctoclinic.gr

Μοιραστείτε το