Κιρσοί, υπάρχει σίγουρη λύση και μάλιστα ανώδυνη!

Γράφει ο  Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Οι διογκωμένες φλέβες (κιρσοί) στα πόδια και το αίσθημα ατονίας, πόνου ή οιδήματος αποτελούν ενδείξεις μη σωστής κυκλοφορίας στα κάτω άκρα που πρέπει να μας οδηγούν σε άμεση επίσκεψη και διάγνωση από αγγειοχειρουργό.

Η παρουσία των κιρσών αποδίδεται σε βλάβες των βαλβίδων του επιφανειακού δικτύου των φλεβών που επιτρέπουν στο αίμα παλινδρομεί προς τα κάτω διογκώνοντάς τις. Η φλεβική ανεπάρκεια ενδέχεται να συνοδεύεται από αιμορραγίες, φλεβικά έλκη, οίδημα, αίσθημα κουρασμένων ποδιών καθώς και θρομβώσεις που υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταστούν επικίνδυνες και για την ίδια την ζωή.

Οι παλαιότερες μέθοδοι αντιμετώπισης των κιρσών

Οι φλεβικοί κιρσοί ως πάθηση έχουν αναφερθεί και απεικονιστεί από τα αρχαία χρόνια: στον πάπυρο του Ebers (1550 π.Χ.), τον Ιπποκράτη που περιγράφει το φλεβικό έλκος ως αποτέλεσμα των κιρσών, τον Πλούταρχο που αναφέρει την κιρσεκτομή στον Ρωμαίο Γάιο Μάριο το 170 π.Χ., καθώς και οι κιρσεκτομές που πραγματοποιούσε ο Κέλσος (30.π.Χ. - 30.μ.Χ.). Η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη θεραπεία των κιρσών με απολίνωση της μείζονος σαφηνούς φέρεται να πραγματοποιήθηκε από τον Trendelenburg το 1890, ενώ το 1907 ο Babcock δημιούργησε το πρώτο ευλύγιστο stripper για εκρίζωση της μείζονος σαφηνούς (σαφηνεκτομή) που μέχρι πρότινος αποτελούσε την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών!

Παρά τις τεχνικές βελτιώσεις των εργαλείων, η αντιμετώπιση των κιρσών με σαφηνεκτομή είναι μια πολύ αιματηρή μέθοδος που συνεπάγεται μακρά περίοδο αποθεραπείας και συνοδεύεται από υποτροπές (ουλές, τραυματισμό νεύρων, αιματώματα). Βασικότερο όμως πρόβλημα της σαφηνεκτομής αποτελεί η νεοαγγειογένεση που σε βάθος πενταετίας οδηγεί σε υποτροπή και επανεμφάνιση κιρσών σε ποσοστά μεγαλύτερα του 30%. Για τους παραπάνω λόγους η σαφηνεκτομή έχει περιοριστεί σημαντικά ως μέθοδος θεραπείας των φλεβικών κιρσών έναντι νεότερων, ελάχιστα επεμβατικών και πιο αποτελεσματικών τεχνικών θεραπείας όπως η ενδοφλεβική θεραπεία με τη χρήση laser ή ραδιοσυχνότητων.

Η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών με χρήση ιατρικού laser

Η αντιμετώπιση των κιρσών με ενδοφλεβικές τεχνικές (laser, rf) ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1999 στις ΗΠΑ επιδιώκοντας μια πιο σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία. Η ενδοφλεβική θεραπεία πραγματοποιείται μέσω μίας πολύ μικρής οπής στο ύψος της κνήμης από την οποία εισάγεται στη φλέβα ένας ειδικός καθετήρας, που φθάνει σε απόσταση 1-2 εκ. από τη σαφηνομηριαία συμβολή.

Στη συνέχεια μέσω ελεγχόμενης εκπομπής ενέργειας προξενείται συρρίκνωση των φλεβικών τοιχωμάτων, σφράγισμα της πάσχουσας φλέβας και διακοπή της παλίνδρομης κίνησης του αίματος. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσω των υγιών φλεβών του δικτύου.

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών υπήρξε πραγματικά επαναστατική καθώς στα χέρια ειδικών ιατρών πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια υπό την καθοδήγηση υπερήχων, με τοπική αναισθησία, χωρίς να απαιτεί τομές, προσφέροντας άμεση κινητοποίηση και επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες ενώ τα ποσοστά υποτροπών έχουν περιοριστεί κάτω του 5%.

Αναγνωρίζοντας τη συμφέρουσα σχέση κόστους- οφέλους σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική θεραπεία, οι αρμόδιοι φορείς υγείας σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, κ.α. προτείνουν ως βασική επιλογή για τη θεραπεία των φλεβικών κιρσών τις ενδοφλεβικές μεθόδους ενώ η σαφηνεκτομή συνίσταται μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι σύγχρονες τεχνικές. Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών πραγματοποιείται την τελευταία δεκαετία και στη χώρα μας με επιτυχία, από γιατρούς ενημερωμένους και εξειδικευμένους στη σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.

Η ενδοφλεβική θεραπεία είναι πλέον ανώδυνη και εξαιρετικά αποτελεσματική

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser αποτελεί παγκοσμίως την πλέον δημοφιλή και αποτελεσματική θεραπεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στις ΗΠΑ περίπου τα 3/4 των επεμβάσεων πραγματοποιούνται με τη χρήση ενδοφλεβικού laser.

Η προοδευτική υιοθέτηση των laser ως κύριας θεραπευτικής επιλογής των κιρσών προέκυψε μέσα από αλλεπάλληλες βελτιώσεις των αρχικά χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών (1064, 810, 940, 980, κ.λ.) που εμπεδώθηκαν σε μια πλατφόρμα ανώδυνου laser ELVeS που προσφέρει 40 φορές καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας από τους ιστούς. Το ανώδυνο laser σε συνδυασμό με ειδικούς καθετήρες οπτικών ινών εφαρμόζει την ενέργεια εστιασμένα (radial 360O) στα εσωτερικά τοιχώματα της φλέβας διασφαλίζουν την περιμετρική εξάχνωση του ενδοθηλίου, χωρίς κινδύνους καψίματος, υπέρχρωσης, εκχύμωσης, φλεβίτιδας, κ.α.

Σήμερα μια πιο προηγμένη γενιά καθετήρων με διπλό δακτύλιο εφαρμογής του laser (radial 2ring) επιτυγχάνει ακόμη πιο ομοιογενή κατανομή της ενέργειας στα τοιχώματα της φλέβας, επιτυγχάνει καλύτερη σύγκλειση με τη χρήση ακόμη λιγότερης ενέργειας, καθιστώντας τη θεραπεία ακόμη πιο ανώδυνη και τη χρήση τοπικού αναισθητικού (tumescent) προαιρετική.

Τα κύρια σημεία υπεροχής της μεθόδου

Ο συνδυασμός ανώδυνων ενδοφλεβικών laser και ειδικών καθετήρων radial διευρύνουν θεαματικά τις δυνατότητες αντιμετώπισης των φλεβικών κιρσών εισφέροντας μεγάλα πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

Αναίμακτη, εντελώς ανώδυνη και άνετη θεραπεία, εστιασμένη στα τοιχώματα της φλέβας: η θεραπεία δεν απαιτεί τομές, δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου και αποτρέπει κάθε κίνδυνο κλινικής ή αισθητικής παρενέργειας.

Απλούστερη, ασφαλέστερη και σύντομη θεραπεία (30 -45 λεπτά) με χρήση ελάχιστης ή καθόλου αναισθησίας, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (dayclinic), άμεση κινητοποίηση, σύντομη αποθεραπεία, άμεση επιστροφή του ασθενούς στις κανονικές του δραστηριότητες.

Κορυφαία κλινική αποτελεσματικότητα (95 -99%) έναντι κάθε άλλης διαθέσιμης θεραπευτικής επιλογής σύμφωνα με τις εγκυρότερες επιστημονικές μελέτες.

Ολοκληρωμένη θεραπεία για κάθε είδους φλέβα (μεγάλη, μικρή σαφηνή, διατιτραίνουσα, επιφανειακή, κλάδους), για φλεβικά έλκη καθώς και για τη θεραπεία ασθενών με βηματοδότη, υπό αντιπηκτική αγωγή, κυκλοφορικό πρόβλημα, παχυσαρκία, κ.α.

Η επιστημονική εξειδίκευση και η εμπειρία στη χρήση των πλέον εξελιγμένων τεχνολογιών διασφαλίζουν άμεση, ανώδυνη, και οριστική λύση στο πρόβλημα των φλεβικών κιρσών.

Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Πλατεία Βάσως Κατράκη 6
Γλυφάδα
Τηλ.:213.03.49.949
Γεωργαντά 18, Λειβαδιά
Τηλ.: 22610 27684
www.fleves.gr 

Μοιραστείτε το