Κιρσοί κνήμης και ισχιαλγία: ο συνδυασμός κρύβει κινδύνους!

Γράφει ο  Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Οι κιρσοί και η ισχιαλγία είναι δύο από τις πιο κοινές παθήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να έχουν ίδια συμπτώματα (κάψιμο, μούδιασμα, κ.α.). Αν και η ισχιαλγία μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια, το περιστατικό που περιγράφεται δείχνει γιατί η εξέταση φλεβικού δικτύου όχι μόνο δεν είναι άσχετη, αλλά απαραίτητη, καθώς τα εν λόγω συμπτώματα, εκτός από μια ενδεχόμενη φλεβική ανεπάρκεια (κιρσούς) μπορεί να σημαίνουν και μια ενδεχόμενη θρόμβωση η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη ζωή του ασθενούς!

Κιρσοί των κάτω άκρων ονομάζονται οι διογκωμένες επιφανειακές φλέβες στα πόδια: δημιουργούνται από την αύξηση της πίεσης μέσα στις φλέβες (φλεβική υπέρταση), λόγω της παλινδρόμησης του αίματος συνεπεία της ανεπάρκειας των βαλβίδων. Αν και οι κιρσοί είναι άμεσα ορατοί με το μάτι, δεν είναι καθόλου σπάνια η περίπτωση ανεπάρκειας των επιφανειακών φλεβών, χωρίς το σχηματισμό κιρσών. Τα συνηθέστερα συμπτώματα των κιρσών είναι το αίσθημα βάρους, η εύκολη κόπωση, οι κράμπες, το κάψιμο (καυσαλγίες), το οίδημα (πρησμένοι αστράγαλοι συνήθως), η υπέρχρωση του δέρματος στα σφυρά, η παρουσία ευρυαγγειών στα σφυρά, κ.α.

Ισχιαλγία ονομάζουμε τον πόνο κατά μήκος του ισχιακού νεύρου (το μεγάλο νεύρο του ποδιού που ξεκινά από την μέση μας από την σπονδυλική στήλη και καταλήγει με τους κλάδους στα δάκτυλα του ποδιού) και αποτελείται από πολλές “ρίζες” πχ Ι1 -Ι2 κλπ. Παραθέτω εδώ την περιγραφή από wikipedia ελαφρώς τροποποιημένη: “Η ισχιαλγία λέγεται και "Σύνδρομο Οσφυοϊερής Ριζοπάθειας" ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή από τη μέση, στο γλουτό, στο μηρό, στο γόνατο, στη γάμπα και μερικές φορές μέχρι τον αστράγαλο και τα δάκτυλα του ποδιού. Ανάλογα με το ποια ρίζα του ισχιακού πλέγματος είναι ερεθισμένη, είναι διαφορετικά και τα συμπτώματα (ρίζες Ο4, Ο5, Ι1). Η ισχιαλγία συνυπάρχει κατά κανόνα με την οσφυαλγία, αλλά όχι πάντα και έχει χαρακτήρες ενός πόνου που αλλάζει θέση, με ή χωρίς αίσθημα σαν «κάψιμο», ή αίσθημα «ψυχρού» στο πόδι, με «μουδιάσματα» ή «βελονιάσματα» στο δέρμα του μηρού, της γάμπας και του ποδιού. Σπανιότερα υπάρχει και «τοπική» ισχιαλγία, δηλαδή πόνος σε μία μόνο περιοχή κατανομής της ρίζας του ισχιακού πλέγματος, δηλαδή ο ασθενής μπορεί να πονάει μόνο στον αστράγαλο, στην περόνη, ή μόνο στο γλουτό, ή μόνο στη γάμπα κ.λπ.”.    

Συμπερασματικά, πολλά συμπτώματα των κιρσών και της ισχιαλγίας μοιάζουν: π.χ. κάψιμο, μούδιασμα. Ειδικά στην περίπτωση των κιρσών του φλεβικού συστήματος της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας (της επιφανειακής φλέβας που αρχίζει πίσω από το γόνατο στη σχισμή περίπου και πορεύεται στην μέση της γάμπας μέχρι τον έξω αστράγαλο) η ισχιαλγία αφορά το τμήμα του νεύρου που είναι επίσης στην γάμπα και συνεπώς η κλινική εικόνα φλεβικής ανεπάρκειας και ισχιαλγίας μπορεί να είναι απολύτως ίδια.

Μια πρόσφατη περίπτωση πνευμονικής εμβολής!

Πρόσφατα, γυναίκα 77 ετών, ασθενής με χρόνια, γνωστή ισχιαλγία (διαγνωσμένη από αλλεπάλληλες επισκέψεις σε ορθοπεδικούς και επιβεβαιωμένη με μαγνητική τομογραφία) και επιπλέον με εκσεσημασμένους κιρσούς (τελούσα υπό αγωγή με φλεβοτονικά), λόγω αλληλοεπικάλυψης των δύο παθήσεων έχασε πολύτιμο χρόνο και υπέστη πνευμονική εμβολή! Πώς έφτασε να νοσηλεύεται με εμβολή; Είκοσι μέρες ενωρίτερα, η ασθενής είχε αισθανθεί πόνο στη γάμπα της, θεώρησε όμως ότι ήταν ταπό το πρόβλημα της ισχιαλγίας και δεν πήγε στον ιατρό.

Η ασθενής είχε μόνο πόνο, χωρίς εμφανείς κιρσούς στο σημείο του πόνου (είχε όμως κιρσούς σε άλλα σημεία) και το πόδι δεν είχε πρηστεί. Συμβουλεύτηκε ορθοπαιδικό για λήψη αντιφλεγμονωδών αλλά όταν τον κάλεσε ξανά για να του αναφέρει ότι ο πόνος συνεχίζεται, εκείνος την συμβούλεψε να εξεταστεί από αγγειοχειρουργό.

Όταν η ασθενής προσήλθε στο ιατρείο το πόδι της δεν εμφάνιζε κανένα κλινικό σημείο που να προδιαθέτει για θρόμβωση. Όταν όμως τοποθετήθηκε η κεφαλή των υπερήχων στην ιγνυακή χώρα αμέσως φάνηκε διατεταμένη η ελάσσων σαφηνής και με περιεχόμενο θρόμβο με ινική. Ακολουθώντας τον θρόμβο κεντρικά διαπιστώθηκε ότι ο θρόμβος επεκτεινόταν στην ιγνυακή φλέβα (δηλαδή είχε μπει στο εν τω βάθει δίκτυο). Παρατηρώντας την ασθενή τώρα με άλλο μάτι έγινε αντιληπτό ότι παρουσίασε μικρή δύσπνοια σε μικρή κόπωση (να γδυθεί, να ανέβει στο κρεβάτι κλπ). Φυσικά ζητήθηκε άμεσα αξονική θώρακος η οποία ανέδειξε μεγάλη πνευμονική εμβολή και η ασθενής παραπέμφθηκε άμεσα σε νοσοκομείο!

Το πρόσφατο αυτό περιστατικό μας υποχρεώνει να επισημάνουμε:

  • Αν και τα ακριβή αίτια της ισχιαλγίας δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν, τα προβλήματα της φλεβικής ανεπάρκειας μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν από ένα ειδικό.
  • Η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί δεν είναι τόσο αθώοι και πολύ συχνά η διάγνωση των συνακόλουθων προβλημάτων δεν είναι καθόλου προφανής: καθώς τα συμπτώματά τους προσιδιάζουν με αυτά κάποιων άλλων παθήσεων, συχνά χάνεται πολύτιμος χρόνος.
  • Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας στην ελάσσονα σαφηνή φλέβα και των ενοχλημάτων της είναι πλέον απλούστερη, σύντομη και πολύ άνετη για τον ασθενή: απαιτεί ελάχιστη τοπική αναισθησία και πραγματοποιείται μέσα από την οπή μιας βελόνας με ειδικό λεπτό καθετήρα διπλού δακτυλίου (Slim 2Ring) που εφαρμόζει ομοιογενώς την ενέργεια laser στα τοιχώματα δίνοντας άμεση, ανώδυνη και οριστική λύση στο πρόβλημα.
  • Η εξέταση του φλεβικού μας συστήματος από ειδικό ιατρό, θα σας επιτρέψει να απαλλαγείτε άμεσα και με ασφάλεια από τα ενοχλητικά και συχνά επώδυνα προβλήματα της φλεβικής ανεπάρκειας που σας ταλαιπωρούν, υποβαθμίζοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Μπορούν όμως να προφυλάξουν από σημαντικούς κινδύνους και την ίδια σας τη ζωή!

Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Πλατεία Βάσως Κατράκη 6
Γλυφάδα
Τηλ.:213.03.49.949
Γεωργαντά 18, Λειβαδιά
Τηλ.: 22610 27684
www.fleves.gr 

Μοιραστείτε το