Απαλλαγείτε ανώδυνα και οριστικά από τους κιρσούς!

Γράφει ο  Νίκος Παρασκευάς - Αγγειοχειρουργός

Οι κιρσοί είναι διασταλμένες φλέβες του επιφανειακού φλεβικού συστήματος και αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ενήλικου πληθυσμού. Αιτία της εμφάνισής τους είναι η δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων, είτε επειδή δεν κλείνουν πλέον σωστά ώστε να στείλουν το αίμα στην καρδιά, είτε λόγω της διαστολής των φλεβικών τοιχωμάτων που προκαλεί το μη επαρκές κλείσιμο των βαλβίδων. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση του αίματος στα πόδια και την δημιουργία των κιρσών.

Οι κιρσοί δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά και ένα ιατρικό πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να αγνοείται για πολύ καιρό. Παρά το γεγονός ότι οι τρόποι αντιμετώπισής τους έχουν εξελιχθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, επικρατεί ακόμα και σήμερα η άποψη ότι η χειρουργική επέμβαση είναι επίπονη, ακινητοποιεί τον ασθενή για πολλές ημέρες και επιπλέον ότι η θεραπεία δεν είναι μόνιμη.

Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από κιρσούς μπορούν πλέον να θεραπευτούν με μία μοντέρνα αναίμακτη και ανώδυνη τεχνική, την ενδοφλέβια θεραπεία με laser. Για την θεραπεία αυτή, δεν είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία. Είναι ελάχιστα επεμβατική, γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν χρειάζεται νοσηλεία μεγαλύτερη από μερικές ώρες.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ακόλουθο τρόπο: μία ειδική οπτική ίνα ακτινικής εκπομπής (360° Radial) εισέρχεται στην φλέβα μετά από παρακέντηση υπό καθοδήγηση με υπερήχους και προωθείται στην βουβωνική χώρα. Στην συνέχεια, η φλέβα κλείνει λόγω της θερμικής ενέργειας που παράγεται από την συσκευή laser και η οποία διοχετεύεται στο εσωτερικό της μέσω της οπτικής ίνας. Η κλειστή αυτή φλέβα θα απορροφηθεί στη συνέχεια σταδιακά από τον ίδιο τον οργανισμό. Η θεραπεία με laser μπορεί να συνδυαστεί με αισθητικές φλεβεκτομές σε περίπτωση παρουσίας παράπλευρων κιρσών. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του δύο με τρεις ώρες μετά την επέμβαση.

Τα τελευταία χρόνια το ενδοφλεβικό laser έχει καταστεί παγκοσμίως συνώνυμο με την θεραπεία των κιρσών. Η θεραπεία των κιρσών με τα laser τελευταίας γενιάς έχει εξαιρετικά αρχικά και μακροπρόθεσμα ποσοστά επιτυχίας (97 - 98%) όταν η ένδειξη είναι σωστή. Αν και το μεγαλύτερο όφελος της θεραπείας παρατηρείται σε βάθος χρόνου, οι περισσότεροι ασθενείς απολαμβάνουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της προκαλεί πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές μελανιές και σχεδόν καθόλου πόνο ή άλλες ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον ασθενή την άμεση επιστροφή του στις καθημερινές και τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Oι κιρσοί είναι μια μη αναστρέψιμη, χρόνια και εξελικτική πάθηση, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και οριστικά με τη χρήση ειδικών χειρουργικών laser. Η θεραπεία με laser δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς και μπορεί να εφαρμοστεί από κατάλληλα εξειδικευμένους χειρουργούς, στις περισσότερες περιπτώσεις. Για αυτό λοιπόν, μην διστάσετε να επισκεφτείτε ένα ειδικό για το πρόβλημά σας, όποια και αν είναι η ηλικία σας ή η έκταση/σοβαρότητα της πάθησής σας.

Νίκος Παρασκευάς - Αγγειοχειρουργός

Νίκος Παρασκευάς - Αγγειοχειρουργός

Dr Νίκος Παρασκευάς - Αγγειχειρουργός
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ"
Ολύμπου 17, Μαρούσι
Τηλ. 210 6838014
contact@dr-paraskevas.com
https://nikosparaskevas.gr

Μοιραστείτε το