Αιμορροϊδοπλαστική: η σύγχρονη απάντηση στα προβλήματα της αιμορροϊδοπάθειας

Γράφει ο  Κωνσταντίνος Αυγερινός - Γενικός Χειρουργός

Γράφει ο Κων. Αυγερινός - Γενικός Χειρουργός

Οι αιμορροϊδοπάθεια είναι μια νόσος που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς. Η χρόνια δυσκοιλιότητα, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η φτωχή διατροφή σε φρούτα και λαχανικά είναι οι κυριότεροι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνισή της. Στην πλειοψηφία των ασθενών η νόσος εκδηλώνεται με παρουσία αίματος στις κενώσεις. Όταν το μέγεθος των αιμορροΐδων αυξηθεί, αυτές προβάλλουν προς τα έξω μετά από κάθε κένωση ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια εξέχουν μονίμως και προκαλούν πόνο στην περιοχή του πρωκτού.

Κλασική χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας

Μέχρι και πριν από 15 χρόνια η μόνη διαθέσιμη χειρουργική μέθοδος για τη θεραπεία της νόσου ήταν η κλασσική ανοικτή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan με την οποία αφαιρούνταν όλες οι διογκωμένες αιμορροΐδες, και τα τραύματα που δημιουργούνταν στο δέρμα του πρωκτού παρέμεναν ανοικτά ώστε να επουλωθούν μόνα τους μετά από μερικές εβδομάδες. Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι μεν αποτελεσματική, σήμερα εφαρμόζεται όμως ολοένα και λιγότερο καθώς είναι τραυματική, πολύ επώδυνη, αιματηρή και απαιτεί καθημερινές αλλαγές τραύματος για μεγάλο διάστημα. Τις πρώτες ημέρες οι κενώσεις πραγματοποιούνται με δυσκολία, ενώ για μεγάλο διάστημα περιορίζονται σημαντικά οι ατομικές και επαγγελματικές δραστηριότητες των ασθενών. Αυτοί είναι και οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν όλο και περισσότερους ασθενείς στο να αναζητούν πιο εξελιγμένες, λιγότερο τραυματικές και πιο ανώδυνες θεραπείες.

Αιμορροϊδοπλαστική: η αναίμακτη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας

Τα τελευταία χρόνια ο τρόπος θεραπείας των αιμορροϊδοπάθειας έχει εξελιχθεί σημαντικά: μια καινοτομική μέθοδο θεραπείας, η αιμορροϊδοπλαστική LHP (Laser HemorroidoPlasty) αξιοποιώντας την εξέλιξη στην τεχνολογία των χειρουργικών λέιζερ, επιτρέπει την αποτελεσματική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας με πιο ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο, σε συντομότερο χρόνο, χωρίς τα προβλήματα που δημιουργεί ένα ανοικτό τραύμα και η καθυστερημένη επούλωσή του.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP δεν αφαιρεί, αλλά συρρικνώνει τους διογκωμένους αιμορροΐδικούς όζους και θρομβώνει τις αρτηρίες που τους τροφοδοτούν με αίμα. Η εφαρμογή της αιμορροϊδοπλαστικής LHP πραγματοποιείται με ειδικό εξοπλισμός laser (Leonardo Dual 980/1470nm) και μιας εύκαμπτης ίνας με ακτινική εκπομή της ενέργειας laser μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρωκτοσκόπιο. Η διάρκεια του χειρουργείου δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά και γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Γιατί οι ασθενείς προτιμούν την αιμορροϊδοπλαστική;

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP έχει εξελίξει θεαματικά τον τρόπο αντιμετώπισης της αιμορροϊδικής νόσου προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς είναι: ατραυματική, αναίμακτη, ανώδυνη τόσο κατά την διάρκεια του χειρουργείου και μετά απ’ αυτό, δεν απαιτεί τη χρήση ραμμάτων, δεν αφήνει ουλές και δεν χρειάζεται μετεγχειρητικές αλλαγές.

Οι ασθενείς κινητοποιούνται και γευματίζουν άμεσα μετά από το χειρουργείο, επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα και είναι σε θέση να επανέλθουν πολύ γρήγορα (σε 1-2 ημέρες) σε πλήρη ατομική και επαγγελματική δραστηριότητα. Από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση μπορούν να κάνουν μπάνιο ελεύθερα, ενεργούνται φυσιολογικά και χωρίς πόνο, ενώ δεν έχουν περιορισμούς στο φαγητό. Σε δύο εβδομάδες επιτρέπεται να ξεκινήσουν ένα ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής και προοδευτικά γυμνάζονται κανονικά. Τέλος, μετά από δύο 24ωρα μπορούν άνετα να οδηγήσουν αυτοκίνητο.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP είναι απολύτως ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου όπως αποδεικνύεται και από σχετικές κλινικές μελέτες. Η αιμορροϊδοπλαστική δείχνει να είναι η σύγχρονη απάντηση στα δύσκολα μετεγχειρητικά προβλήματα που προκαλούσαν «ανοικτές» μέθοδοι και προσφέρει ανώδυνη, ασφαλή και πολύ αποτελεσματική θεραπεία στο πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας. Δικαίως αποτελεί για τους ασθενείς, την πρώτη θεραπευτική τους επιλογή.

Κωνσταντίνος Αυγερινός - Γενικός Χειρουργός

Κωνσταντίνος Αυγερινός - Γενικός Χειρουργός

Ιατρείο: Αντήνορος 11, Παγκράτι, 11634
Τηλ: 210 7222330
Κιν: 6974421222
Web: www.avgerinosmd.gr
E-mail: costas@avgerinosmd.gr, costavger65@gmail.com

Μοιραστείτε το