Σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία των ευρυαγγειών

Γράφει ο  Αλέξανδρος Ματθαίου - Αγγειοχειρουργός

Οι ασθενείς με ευρυαγγείες συχνά απογοητεύονται από τις απαντήσεις που λαμβάνουν καθώς το προβλήματος τους τείνει να θεωρείται μόνο αισθητικό, όχι κλινικά σημαντικό, κ.α.

Το ίδιο συμβαίνει και με την κλινική αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς η πλημμελής διάγνωσή του και η μη εξειδικευμένη, αλλά ευκαιριακή θεραπεία, οδηγεί αρκετούς ασθενείς να πιστεύουν ότι έχουν κάποιο δυσεπίλυτο πρόβλημα που η θεραπεία του είναι είτε αδύνατη, είτε εξαντλητική, μακροχρόνια και οδυνηρή διαδικασία χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα οι ευρυαγγείες δεν είναι ένα άλυτο πρόβλημα. Όμως η θεραπεία τους απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση, λεπτομερή έλεγχο, συστηματική παρακολούθηση και απόλυτη εξειδίκευση.

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Ευρυαγγείες ονομάζουμε την παθολογική διάταση (CEAP1) των μικρών μπλε και κόκκινων φλεβών που διακρίνονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος των ποδιών μας. Εμφανίζονται ως μεμονωμένοι (τριχοειδείς) φλεβικοί κλάδοι ή και ως εκτεταμένοι φλεβικοί σχηματισμοί με μικρή διάμετρο από 0,1mm (τηλαγγειεκτασίες βυσσινί χρώματος) – 3,0mm ( δικτυωτές φλεβεκτασίες πράσινου – μπλε χρώματος). Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, συνήθως στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του μηρού και του γόνατος, στην έσω επιφάνεια της κνήμης και του αστραγάλου καθώς και στην έξω επιφάνεια του ποδιού.

Η παρουσία των ευρυαγγειών σχετίζεται με την κληρονομικότητα, την εγκυμοσύνη, τις ορμονικές διαταραχές, την καθιστική ζωή ή την παρατεταμένη ορθοστασία, την παχυσαρκία και τους μικροτραυματισμούς.

Εκτός από την εικόνα τους που επηρεάζει την αυτοεκτίμηση του ασθενούς, στα συμπτώματα των ευρυαγγειών περιλαμβάνονται το βάρος στα πόδια, το οίδημα, οι κράμπες, το κάψιμο, τα ανήσυχα πόδια και ο κνησμός. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στην ημέρα και σταδιακά επιδεινώνονται μέχρι το βράδυ, ενώ το καλοκαίρι λόγω της ζέστης οδηγούνται σε έξαρση.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας των ευρυαγγειών

Η θεραπεία των ευρυαγγειών είναι εντελώς εξειδικευμένη ανάλογα με την περίπτωση. Αν και η σκληροθεραπεία αποτέλεσε για χρόνια τη βασικότερη θεραπεία (μονοθεραπεία), σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, ο συνδυασμός σκληροθεραπείας, μη επεμβατικών laser και θερμοπηξίας καταφέρνουν θεαματικά καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία των ευρυαγγειών.

Η σκληροθεραπεία πραγματοποιείται με την ένεση ειδικού φαρμάκου στους φλεβικούς κλάδους μέσω παρακέντησης από πολύ λεπτές βελόνες (29 -31G) που προκαλεί καταστροφή του εσωτερικού χιτώνα και συρρίκνωση της φλέβας, η οποία στη συνέχεια απορροφάται στον οργανισμό.

Τυπικά μια συνεδρία σκληροθεραπείας των ευρυαγγειών διαρκεί από 30-60 λεπτά και μετά από τη συνεδρία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του. Ένας μέσος αριθμός 3- 4 συνεδριών είναι συνήθως απαραίτητος για την πλήρη θεραπεία η οποία μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον laser ή θερμοπηξία προσφέροντας άψογο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα με εκκαθάριση της περιοχής από 90 - 95%.

Ο ρόλος της απεικόνισης για την επιτυχημένη θεραπεία των ευρυαγγειών

Η σκληροθεραπεία πραγματοποιείται στις διατεταμένες φλέβες που είναι ορατές στο δέρμα καθώς και στις φλέβες που τις τροφοδοτούν (feeding veins). Οι τροφοφόρες φλέβες συνήθως έχουν μεγαλύτερη διάμετρο, βρίσκονται όμως πιο βαθειά κάτω από το δέρμα και συνήθως δεν φαίνονται. Αν οι τροφοφόρες φλέβες δεν βρεθούν και δεν κλείσουν, η θεραπεία είναι πλημμελής και η επανεμφάνιση των ευρυαγγειών δεδομένη.

Καθώς η λεπτομερής καταγραφή του φλεβικού δικτύου είναι κρίσιμης σημασίας, η θεραπεία των ευρυαγγειών πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών απεικονιστικών μέσων όπως είναι το υπέρηχο doppler και η συσκευή φλεβικής απεικόνισης Veinlite.

Η συσκευή Veinlite ενσωματώνει σε σχηματισμό κυκλικού δακτυλίου 32 LEDs, φωτίζει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και απεικονίζει χωρίς σκιές το φλεβικό δίκτυο σε βάθος από 3 - 6mm ανάλογα με το χρώμα εκπομπής (πορτοκαλί / κόκκινο χρώμα). Πέραν της απεικόνισης, ο δακτύλιος της συσκευής προσφέρει άνετη πρόσβαση της βελόνας, ακρίβεια στην έγχυση και απεικόνιση της πορείας του σκληρυντικού υγρού μέσα στη φλέβα.

Οι ευρυαγγείες δεν είναι πλέον ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα

Η έγκαιρη εξέταση από ειδικό ιατρό (αγγειοχειρουργό, φλεβολόγο), η εξειδικευμένη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών διάγνωσης (υπέρηχοι, συσκευές απεικόνισης φλεβών, κ.α.) και η ενδεδειγμένη θεραπεία (σκληροθεραπεία, laser, θερμοπηξία) καθιστούν την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών απλούστερη, ασφαλέστερη και ανώδυνη προσφέροντας άριστο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα που διαρκεί.

math

Αλέξανδρος Ματθαίου - Αγγειοχειρουργός

Αλέξανδρος Ματθαίου - Αγγειοχειρουργός

Venocare Athens
Λ. Βασιλιαδης Σοφίας 27, Αθήνα ΤΚ 10674
Τηλ 2130035757
Κιν. 6973821847
www.veins.gr
Email: Info@veins.gr

Μοιραστείτε το