Απαλλαχτείτε οριστικά από τις ενοχλητικές αιμορροΐδες! Αναίμακτα και ανώδυνα

Γράφει ο  Αθανάσιος Δερβίσογλου - Χειρουργός

Οι αιμορροΐδες είναι μια συνηθισμένη πάθηση: σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως το 50% του πληθυσμού κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής του θα εμφανίσει κάποια κρίση αιμορροϊδοπάθειας. Όμως για τους περισσότερους ασθενείς η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί πρόβλημα ταμπού. Επιπλέον, ο φόβος μιας αιματηρής επέμβασης τους αποτρέπει από την οριστική λύση του προβλήματος υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο την ποιότητα ζωής τους. Σήμερα όμως η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, ανώδυνα και οριστικά.

Γιατί εμφανίζεται η αιμορροϊδοπάθεια ;

Η νόσος των αιμορροϊδικών αγγείων ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια. Γενεσιουργός αιτία της πάθησης θεωρείται η αιμορροϊδική υπέρταση, η οποία προκαλείται από την υψηλή ροή αίματος στις αιμορροϊδικές αρτηρίες.

Η αιμορροϊδική υπέρταση οδηγεί σε παραμονή του αίματος εντός των αιμορροϊδικών φλεβών. Το λιμνάζον αίμα προκαλεί διόγκωση των φλεβών, δημιουργώντας οίδημα των αιμορροϊδικών όζων και συνακόλουθη χαλάρωση του ιστού που συγκρατεί τις αιμορροϊδικές φλέβες στη θέση τους. Όλα αυτά οδηγούν σε πρόπτωση (επιπροβολή των όζων εκτός του πρωκτού), ή/και σε αιμορραγία.

Ως αίτιο θεωρείται οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί άμεσα ή έμμεσα αύξηση της αιμορροϊδικής αρτηριακής πίεσης. Το άγχος προκαλεί δυσκοιλιότητα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, επιτείνει το σπασμό του πρωκτικού σφιγκτήρα και θεωρείται ως η κύρια αιτία δημιουργίας αιμορροϊδοπάθειας στον σύγχρονο κόσμο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας

Συνηθέστερα, οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια βιώνουν αιμορραγία, πόνο, πρόπτωση, κνησμό, και αποβολή βλέννης. Η εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων πρέπει να οδηγούν τον ασθενή σε άμεση, λεπτομερή κλινική εξέταση. Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας βασίζεται κυρίως στο ιστορικό του ασθενούς και την εμπειρία του Γενικού Χειρουργού που μπορεί να προλάβει την εξέλιξη και τις βαρύτερες επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας (νέκρωση, λοίμωξη, αναιµία, περίσφιξη, κ.α.) και να προβεί στη διάγνωση και αντιμετώπιση άλλων παθήσεων με παρόµοια συµπτωµατολογία (π.χ. νεοπλασιών, φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου κ.λπ.).

Η σύγχρονη θεραπεία της αιμορροΐδοπάθειας είναι αναίμακτη και ανώδυνη

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ακούσει ότι η χειρουργική θεραπεία είναι εξαιρετικά επώδυνη και ότι συχνά η αιμορροϊδοπάθεια υποτροπιάζει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο αποφεύγουν να αναζητήσουν κάποια ιατρική συμβουλή και αρκούνται σε φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν επιλύουν το πρόβλημα. Όμως η αιμορροϊδοπάθεια από τη στιγμή που εμφανίζεται, εξελίσσεται προς το συνεχώς προς το χειρότερο. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η νόσος δεν αναστρέφεται (δηλαδή δεν επανέρχεται ο ασθενής σε φυσιολογική κατάσταση) και αθεράπευτη οδεύει προς το τελικό στάδιο.

Τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα αποτελούν δυστυχώς προσωρινά μέτρα, καθώς η νόσος υποτροπιάζει και προοδευτικά χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο. Η συντηρητική θεραπεία βελτιώνει τα συμπτώματα μόνο προσωρινά, έως το επόμενο επεισόδιο.

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι πρόσφατα. Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση επιδιώκει να καταπολεμήσει το αίτιο της αιμορροϊδοπάθειας, δηλαδή την αιμορροϊδική υπέρταση χωρίς να δημιουργεί τραυματικές επιφάνειες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδικής νόσου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επέμβαση και την επόμενη ημέρα

Σήμερα με τη χρήση ανώδυνων χειρουργικών laser και ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας έχει γίνει πλέον αναίμακτη με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αισθάνεται πόνο μετά την επέμβαση και να μη χρειάζεται μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση. Η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση εξαλείφει τον κίνδυνο σηπτικών επιπλοκών, έχει μικρή πιθανότητα υποτροπής και επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες αποκαθιστώντας τον τρόπο ζωής του.

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας βασίζεται στην ανεύρεση και καταγραφή του αιμορροϊδικών αγγείων με τη χρήση υπερήχων και στη θεραπεία των αρτηριών και των φλεβών με τη χρήση ειδικού Laser. Η επέμβαση αποσκοπεί στη διακοπή της ροής του αίματος προς τους αιμορροϊδικούς όζους (φλέβες) με αποτέλεσμα να ατροφήσουν και να συρρικνωθούν.

Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με laser (HeLP) είναι μια πολύ σύντομη (20 λεπτά) και εντελώς αναίμακτη επέμβαση στην οποία δεν υφίσταται μετεγχειρητικός πόνος καθώς δε χρησιμοποιούνται ράμματα και δεν διενεργούνται τομές.

Για την αντιμετώπιση της νόσου σε προχωρημένα στάδια, ο ασθενής υποβάλλεται σε απ’ ευθείας συρρίκνωση των αιμορροϊδικών όζων με τη βοήθεια του Laser (αιμορροϊδοπλαστική - LHP). Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία που διαρκεί περίπου 30 λεπτά, δε δημιουργεί τραύματα στην περιοχή, δε χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας μετά την επέμβαση (π.χ. καθημερινών πλύσεων, λήψης ή τοποθέτησης φαρμάκων κλπ), ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών μετά την εφαρμογή της τεχνικής είναι μηδαμινός. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι αναίμακτη και ανώδυνη. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο άμεσα και να επιστρέψει στις δραστηριότητες του μετά από λίγες ώρες, ενώ πλέον οι κενώσεις είναι φυσιολογικές και ανώδυνες.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί, ότι μπορεί να επιτευχθεί ανάταξη της πρόπτωσης με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, σε ασθενείς με κρεμάμενες αιμορροΐδες.

Αθανάσιος Δερβίσογλου - Χειρουργός

Αθανάσιος Δερβίσογλου - Χειρουργός

Δρ. Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών
Φειδιππίδου 17, 11526, Αθήνα
κιν.: 697 222 2200
www.adlaser.gr 

Μοιραστείτε το