Η σίγουρη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας γίνεται πλέον χωρίς καμία τομή!

Γράφει ο  Αλέξανδρος Ματθαίου - Αγγειοχειρουργός

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, στην ψυχολογία και στην εμφάνισή μας. Παραδοσιακά η φλεβική νόσος ήταν υποεκτιμημένη, οδηγώντας σε βαρύτερες επιπλοκές λόγω μη αντιμετώπισής της ή σε συχνές υποτροπές μετά από κάποια πολύ αιματηρή θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια, η απόλυτα εξειδικευμένη θεραπεία της φλεβικής νόσου πραγματοποιείται χωρίς τομές, χωρίς τραύμα, με απόλυτη ακρίβεια, με άριστα κλινικά και κοσμετικά αποτελέσματα.

Οι βαριές επιπτώσεις των κιρσών και της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας

Σε αρχικά στάδια, η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να είναι εστιασμένη σε κάποια φλέβα, αλλά εφόσον δεν διαγνωστεί σωστά και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από εξειδικευμένο χειρουργό - φλεβολόγο, η ανεπάρκεια τείνει να εξελίσσεται οδηγώντας σε οιδήματα, σχηματισμό ευρυαγγειών και κιρσών, αποχρωματισμούς / δυσχρωμίες του δέρματος, αιμορραγία, έλκη, θρομβώσεις, κ.α.

Συνήθως, η φλεβική ανεπάρκεια συνοδεύεται από συχνά, επαναλαμβανόμενα, επώδυνα συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους, πρηξίματος, κράμπες, καυσαλγίας, καταβολής, εσωστρέφειας τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά όχι μόνο την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η παραδοσιακή αντιμετώπιση των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας

Η παραδοσιακή αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας στα αρχικά στάδια περιελάμβανε τη χρήση καλτσών ελαστικής συμπίεσης ή / και φλεβοτονικών και σε πιο προχωρημένα τη χειρουργική απολίνωση ή (συχνότερα) την αφαίρεση των φλεβών (σαφηνεκτομή).

Την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη των μεθόδων φλεβικής απεικόνισης (υπέρηχοι duplex, triplex) και η χρήση ενδοφλεβικών τεχνικών θεραπείας (laser, rf) άλλαξαν θεαματικά την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων καθιστώντας τη θεραπεία τους αμεσότερη, λιγότερο επεμβατική, πιο ανώδυνη και περισσότερο αποτελεσματική. Σήμερα η κλασική χειρουργική θεραπεία έχει καταστεί δεύτερη (εναλλακτική) επιλογή.

Η εξειδικευμένη αντιμετώπιση της φλεβικής νόσου χωρίς καμία τομή

Η σύγχρονη και απόλυτα εξειδικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση της φλεβικής νόσου αρχίζει με τη λεπτομερήαιμοδυναμική χαρτογράφηση της περιοχής και τον ακριβή εντοπισμό του προβλήματος και συνεχίζεται με την απόλυτα εστιασμένη θεραπεία των σημείων παλινδρόμησης του αίματος αποκαθιστώντας τις συνέπειες της ανεπάρκειας, χωρίς καμία απολύτως τομή. Η θεραπεία είναι εντελώς ατραυματική, ανώδυνη και απόλυτα ακριβής, αποτρέπει τις πολλαπλές, αχρείαστες τομές, την καταστροφή λειτουργικών φλεβών, το τραύμα, τις ουλές, τη μακρά περίοδο αποθεραπείας, τον πόνο, τις υποτροπές, κ.λ.

Η εστιασμένη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας πραγματοποιείται τόσο στα κεντρικά φλεβικά στελέχη όσο και στους περιφερειακούς κλάδους χωρίς καμία τομή, από την οπή μιας βελόνας, μέσω ειδικά εξελιγμένων τριχοειδών καθετήρων οπτικών ινών (radial slim, 2ring) που προσφέρουν άριστη πρόσβαση και απόλυτα εστιασμένη εφαρμογή της ενέργειας laser στα τοιχώματα του αγγείου. Η ενδοφλεβική θεραπεία με το laser είναι η πλέον δοκιμασμένη και σίγουρη με τα καλύτερα, άμεσα και μακροπρόθεσμα κλινικά αποτελέσματα.

Μετά την ενδοφλεβική θεραπεία των κύριων κλάδων, η παλινδρόμηση του αίματος προς το πόδι σταματάει αμέσως και η φυσιολογική κυκλοφορία του φλεβικού αίματος αποκαθίσταται πλήρως. Αυτό σημαίνει αποτελεσματική θεραπεία των συμπτωμάτων και προστασία από επιπλοκές, όπως θρομβώσεις, από την πρώτη ημέρα της έναρξης της θεραπείας.

Η επέμβαση είναι σύντομη, συνήθως διαρκεί λιγότερο από μια ώρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση τοπικής αναισθησίας ή ήπιας μέθης.

Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση, επιστρέφει στο σπίτι του σε λιγότερο από μια ώρα ενώ μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Η ενδοφλεβική θεραπεία με laser μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε είδος φλέβας (μικρή, μεγάλη σαφηνή, διατιτρώσες, κλάδους), ανεξαρτήτως διαμέτρου ή ανατομίας, σε κάθε ασθενή, ακόμη και σε περιπτώσεις με συνοδά προβλήματα υγείας (βηματοδότη, σε αντιπηκτική αγωγή, παχυσαρκία, κ.α.) επιτρέποντας την άμεση και ανώδυνη αποκατάσταση της φλεβικής υγείας του ασθενούς.

Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της φλεβικής νόσου

Αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της φλεβικής νόσου είναι ο λεπτομερής μετεγχειρητικός έλεγχος (follow up) για την επιβεβαίωση του κλινικού αποτελέσματος. Οι ασθενείς επίσης μπορούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εξειδικευμένης θεραπείας των ευρυαγγειών ως μέρος της ολοκληρωμένης θεραπείας της φλεβικής νόσου στα κάτω άκρα.

Η αντιμετώπισή των ευρυαγγειών συμβάλλει όχι μόνο στην άριστη εμφάνιση των ποδιών αλλά και στην διάρκεια μιας προηγούμενης θεραπείας για τη φλεβική νόσο: οποιοδήποτε υπολειμματική βλάβη θεραπεύεται εύκολα και άμεσα στο ιατρείο με ειδικές τριχοειδείς ίνες, ειδικά δερματικά laser, θερμοπηξία ή σκληροθεραπεία εξαφανίζοντας κάθε υπόλειμμα κιρσών ή ευρυαγγειών.

Η ολοκληρωμένη θεραπεία της φλεβικής νόσου είναι πλέον απόλυτα εξειδικευμένη, αναίμακτη και ανώδυνη. Πραγματοποιείται με πολύ εξελιγμένα τεχνικά μέσα προσφέροντας ακρίβεια στη διάγνωση, απόλυτα εστιασμένη παρέμβαση για την εξάλειψη του αιτίου της ανεπάρκειας, ανώδυνη θεραπεία χωρίς καμία τομή, άριστο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Αλέξανδρος Ματθαίου - Αγγειοχειρουργός

Αλέξανδρος Ματθαίου - Αγγειοχειρουργός

Venocare Athens
Λ. Βασιλιαδης Σοφίας 27, Αθήνα ΤΚ 10674
Τηλ 2130035757
Κιν. 6973821847
www.veins.gr
Email: Info@veins.gr

Μοιραστείτε το