Τι είναι η ονυχοκρύπτωση και ποιος ο πλέον ανώδυνος τρόπος για τη θεραπεία της;

Γράφει ο  Θεόδωρος Κυριάκου - Παιδοχειρουργός

Ονυχοκρύπτωση (Onychocryptosis) ή Είσφρυση Όνυχος (Ingrown Toenail) ονομάζεται μία συχνή φλεγμονώδης πάθηση του Μεγάλου Δακτύλου του Ποδός, όπου το παρωνύχιο φλεγμαίνει, μολύνεται από βακτήρια και μύκητες και σταδιακά υπερτρέφεται και υπερκαλύπτει τον κεράτινο δίσκο, ο οποίος μοιάζει σαν να εισέρχεται στα μαλακά μόρια. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Το υπερτροφικό παρωνύχιο κάνει κοκκίωμα και υπερκαλύπτει τον κεράτινο δίσκο.

Που οφείλεται η Ονυχοκρύπτωση

H αιτιολογία της Ονυχοκρύπτωσης είναι πολυπαραγοντική και συνήθως αποδίδεται σε κάποια από τα ακόλουθα αίτια:

 • Στην Υπεριδρωσία των ποδιών και κακές συνθήκες καθαριότητας και αερισμού
 • Στα στενά υποδήματα και σε κακής ποιότητας κάλτσες που δεν αλλάζονται συχνά
 • Στην πολύωρη ορθοστασία ή βάδιση χωρίς αλλαγή υποδημάτων και καθαριότητα (στρατιώτες, ορειβάτες, αθλητές, κ.α.)
 • Σε ορμονικές διαταραχές (έναρξη περιόδου, εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση κλπ.)
 • Σε λανθασμένο τρόπο κοπής των νυχιών
 • Σε παραμορφώσεις της κυρτότητας των νυχιών (Ονυχοκύρτωσις).
 • Σε μολύνσεις από βακτήρια και Μύκητες (Athlet's Foot)

Ποια είναι η κλινική εικόνα της Ονυχοκρύπτωσης

Η κλινική εικόνα στην Ονυχοκρύπτωσης εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης:

 • Στάδιο 1: Το παρωνύχιο φλεγμαίνει ελαφρά και πονάει, εμφανίζει δε μικρό οίδημα. Η άκρη του κεράτινου δίσκου του όνυχος ("νύχι") αρχίζει να "βυθίζεται" εντός. Ο ασθενής αισθάνεται ελαφρά ενόχληση.
 • Στάδιο 2: Το παρωνύχιο μολύνεται από βακτηρίδια και μύκητες, η φλεγμονή αρχίζει να κάνει Κοκκίωμα (granuloma) και το νύχι διεισδύει εντός της μάζας του παρωνυχίου. Ο ασθενής πονάει.
 • Στάδιο 3: Το παρωνύχιο έχει ευμέγεθες κοκκίωμα (granuloma) με ροή πύου και ορού, ενώ το νύχι είναι κατά 30% τουλάχιστον ενταφιασμένο.

Πως αντιμετωπίζεται η Είσφρυση Όνυχος

Η εισφρυση όνυχος πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει σημαντικές επιπλοκές. Ο τρόπος αντιμετώπισης της είσφρυσης όνυχος διαφοροποιείται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης:

Σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τη λήψη αντιβίωσης, τοπικό αντισηπτικό, ποδόλουτρα, χρήση άνετων παπουτσιών και παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο.

Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δε μειώσει τα συμπτώματα και η φλεγμονή επιμένει, ή αν η πάθηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τότε επιλέγεται χειρουργική επέμβαση.

Η ονυχεκτομή είναι η χειρουργική μέθοδος για τη ριζική αντιμετώπιση της είσφρυσης όνυχος. Αρχικά πραγματοποιείται εκτομή του υπερτροφικού κοκκιώδους ιστού και του τμήματος του νυχιού που εισδύει στο  δέρμα και στη συνέχεια ριζική αφαίρεση του τμήματος της ρίζας και συρραφή του τραύματος για επούλωση.

Για την αποφυγή των υποτροπών θα πρέπει εκτός από την αφαίρεση του τμήματος του νυχιού που εισδύει στο  δέρμα, να γίνεται και καυτηριασμός της μήτρας του νυχιού στο συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε να προληφθούν περαιτέρω υποτροπές.

 image0  image1

Η ελάχιστα επεμβατική ονυχεκτομή με laser είναι ο πιο εξελιγμένος τρόπος θεραπείας της είσφρυσης όνυχος. Πραγματοποιείται με ειδικά χειρουργικά laser που επιτρέπουν την ανώδυνη και αναίμακτη εκτομή του νυχιού που εισδύει στο δέρμα και επιτρέπουν τον καυτηριασμό της μήτρας με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια, ελαχιστοποιώντας το τραύμα, την αιμορραγία, τον πόνο καθώς και το ενδεχόμενο υποτροπών.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης laser στη θεραπεία της είσφρυσης όνυχος

Η θεραπεία πραγματοποιείται με ειδικά χειρουργικά laser, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

 • Καθιστά απλή, σύντομη, ανώδυνη, αναίμακτη και απόλυτα ασφαλή τη θεραπεία
 • Ελαχιστοποιεί το χρόνο νοσηλείας: Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες
 • Δεν απαιτεί επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές και λήψη αναλγητικών. Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο από την επόμενη ημέρα
 • Εισφέρει σε άριστο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες τομές, δεν δημιουργεί δύσμορφες ουλές και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες υποτροπής
 • Είναι ιδανική λύση για τη θεραπεία υποτροπών από προηγούμενες (μη επιτυχημένες) χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Αποτελεί την καταλληλότερη θεραπευτική επιλογή για τα παιδιά

image4

Θεόδωρος Κυριάκου - Παιδοχειρουργός

Θεόδωρος Κυριάκου - Παιδοχειρουργός

Διευθυντής Α’ Παιδοχειρουργικής κλινικής  Μητέρα
Ερυθρού Σταυρού 6, 11523 Αθήνα
Τηλ. 210 6869147
Κιν. 6944 380918
Email: tkyriakou@mitera.gr

Μοιραστείτε το