Πέντε σίγουρα βήματα για τη θεραπεία των κιρσών!

Γράφει ο  Γεώργιος Ι. Ρόκας, Αγγειολόγος - Αγγειοχειρουργός

Οι φλεβικοί κιρσοί στα κάτω άκρα είναι μια κοινή πάθηση καθώς συναντάται στο 20% των ανδρών και περισσότερο από το 40% των γυναικών. Οι κιρσοί σχηματίζονται στις επιπολής (επιφανειακές) φλέβες λόγω της αδυναμίας των φλεβικών βαλβίδων να προωθήσουν το αίμα προς την καρδιά. Καθώς το αίμα λιμνάζει στις φλέβες, η πίεση στα φλεβικά τοιχώματα αυξάνεται και προοδευτικά καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερη έκταση στο φλεβικό δίκτυο των ποδιών μας, δίνοντας στις φλέβες σχοινοειδή (κιρσώδη) μορφή.

Ακολουθούν πέντε συστάσεις (βήματα) που θα σας επιτρέψουν να ξεπεράσετε άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια τα προβλήματα της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών.

Μην αγνοείτε τους κιρσούς…

Αν και οι κιρσοί δεν είναι επικίνδυνη πάθηση, η φλεβική ανεπάρκεια είναι εξελικτική: Σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες οι κιρσοί κατατάσσονται στο δεύτερο στάδιο βαρύτητας (C2) της φλεβικής ανεπάρκειας. Εφόσον δεν θεραπευτούν εγκαίρως, η κατάσταση του φλεβικού δικτύου επιδεινώνεται, το πρόβλημα καθίσταται χρόνιο και επεκτείνεται και στις υγιείς φλέβες, δημιουργώντας μόνιμο οίδημα (C3) και προοδευτικά βαρύτερες επιπλοκές (C4, C5, C6) όπως φλεβικό έκζεμα, υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση, λευκή ατροφία, άτονο φλεβικό έλκος, κ.α.. Τέλος, η θρόμβωση των κιρσών ή του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου είναι μια από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή του ασθενούς εφόσον ο θρόμβος μεταναστεύσει στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή).

Εντοπίστε έγκαιρα τους επιβαρυντικούς παράγοντες

Η κληρονομική προδιάθεση - από γονέα στο παιδί, είναι βασικό αίτιο εμφάνισης της φλεβικής ανεπάρκειας (πρωτοπαθείς κιρσοί). Στο γυναικείο φύλλο και στις ηλικίες μετά τα 40 η συχνότητα εμφάνισης των κιρσών αυξάνει σημαντικά, όπως και σε εκείνους που ασκούν επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη ακινησία ή ορθοστασία.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης το ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, οι ορμονικές μεταβολές, η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί στα κάτω άκρα, οι θεραπείες για κυτταρίτιδα, αποτρίχωση, κ.α..

Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας ενδέχεται να προηγούνται της εμφάνισης των κιρσών και συνηθέστερα είναι κάψιμο, κνησμός (φαγούρα), αίσθημα βάρους, κούρασης, κράμπες κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κατάκλισης και οίδημα. Τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα με τη ζέστη, την ορθοστασία και την πάροδο της ημέρας και καθίστανται όλο και πιο βασανιστικά καθόσον το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας παραμένει χωρίς θεραπεία.

Αποφύγετε τις τραυματικές επεμβάσεις!

Η συντηρητική αντιμετώπιση των προβλημάτων της φλεβικής ανεπάρκειας, (κάλτσες συμπίεσης, διατροφή, άσκηση, φλεβοτονικά, κ.α.) συνίσταται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όμως δεν αποτελεί οριστική λύση για το πρόβλημα. Η σαφηνεκτομή αποτελούσε μέχρι πριν 10 χρόνια τον βασικό τρόπο ριζικής θεραπείας των κιρσών: με τη χειρουργική επέμβαση εκριζώνεται η φλέβα που ανεπαρκεί και οι κιρσοί υπό γενική ή επισκληρείδιο αναισθησία. Η σαφηνεκτομή είναι μια πολύ αιματηρή επέμβαση που δημιουργεί χειρουργικά τραύματα, απαιτεί νοσηλεία και μακροχρόνια ανάρρωση. Το πλέον απογοητευτικό όμως είναι η επανεμφάνιση των κιρσών στο ίδιο πόδι, μετά από κάποια χρόνια, το οποίο αποδίδεται στο φαινόμενο της νεοαγγειογέννεσης. Για όλους τους παραπάνω λόγους η σαφηνεκτομή τείνει να εγκαταλειφτεί ως μέθοδος θεραπείας των κιρσών καθώς νέες, σύγχρονες, ενδοφλεβικές, ελάχιστα επεμβατικές και πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι (laser, rf) δίνουν άμεση, ανώδυνη και οριστική λύση στο πρόβλημα. Η έγκριση αυτών των τεχνολογιών το 2003 από τον FDA και η ευρύτατη υιοθέτησή τους από τους εξειδικευμένους επιστήμονες, άλλαξε οριστικά τον τρόπο θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών.

 

Ζητείστε την πλέον ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία

Σήμερα η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser αποτελεί το gold standard στην θεραπεία των κιρσών: σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές οδηγίες υπερτερεί έναντι της κλασσικής χειρουργικής θεραπείας, ως προς την ευκολία, την ασφάλεια, τον μετεγχειρητικό πόνο, την επούλωση, την ανάρρωση και την διάρκεια του καλού αποτελέσματος.

Σημαντικό ρόλο για  την επικράτηση του ενδοφλεβικού laser έναντι τόσο των κλασικών όσο και έναντι άλλων ενδοφλεβικών μεθόδων είναι η διαρκής εξέλιξη των ενδοφλεβικών laser από το 1999 όταν χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις Η.Π.Α..

Σήμερα υπάρχουν ανώδυνα ενδοφλεβικά laser με εξειδικευμένους - για κάθε περίπτωση- καθετήρες ινών laser (ELVeS Radial / Slim 2Ring) που διευρύνουν τις δυνατότητες ασφαλούς, ανώδυνης και οριστικής θεραπείας για το σύνολο σχεδόν των περιστατικών με φλεβική ανεπάρκεια, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς ανατομίας, μεγέθους ή της θέσης του φλεβικού προβλήματος.

Με τη νέα γενιά ειδικών καθετήρων laser η ενέργεια εφαρμόζεται με απόλυτα εστιασμένο τρόπο σε κάθε σημείο του φλεβικού τοιχώματος, χωρίς να προξενεί καμία κλινική ή αισθητική παρενέργεια (πόνο, εκχυμώσεις, κ.α.) διασφαλίζοντας αμεσότερο, πιο ανώδυνο και οριστικό (>98%) κλείσιμο ακόμη και σε πολύ μεγάλες ή πολύ επιφανειακές φλέβες, μείζονος / ελάσσονος σαφηνούς, κλάδων και διατιτραινουσών.  

Λύστε το πρόβλημα με σιγουριά και ασφάλεια!

Πριν από την επέμβαση το φλεβικό δίκτυο του ασθενούς εξετάζεται λεπτομερώς με έγχρωμο υπέρηχο triplex και σημειώνονται τα σημεία της ανεπάρκειας, η πορεία και η ανατομία των παθολογικών φλεβών. H εξειδικευμένη, λεπτομερής διάγνωση και ο σωστός σχεδιασμός καθιστούν την επέμβαση που ακολουθεί πολύ απλή και σύντομη.  

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία με συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση: Ξεκινά με την εισαγωγή στην πάσχουσα φλέβα του καθετήρα εκπομπής laser μέσα από την οπή μιας βελόνας. Ο καθετήρας προωθείται ενδοφλεβικά στο σημείο της θεραπείας. Ενεργοποιώντας το laser εφαρμόζουμε κυκλικά (radial) με απόλυτα εστιασμένο και ομοιόμορφο τρόπο την ενέργεια στα τοιχώματα και αποσύρουμε προοδευτικά τον καθετήρα εκπομπής, καλύπτοντας όλο το μήκος της πάσχουσας φλέβας.

Οι νέοι καθετήρες ELVeS Radial / Slim 2Ring, επιτυγχάνουν απόλυτα εστιασμένη θεραπεία και ελαχιστοποιούν την απαιτούμενη ενέργεια laser για το κλείσιμο της φλέβας καθιστώντας την εμπειρία του ασθενούς εξαιρετική τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία.

Η πάσχουσα φλέβα αποκλείεται από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο και προοδευτικά απορροφάται από το ανθρώπινο σώμα. Η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.

Η επέμβαση είναι πολύ σύντομη και δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά για κάθε φλέβα, είναι απόλυτα ασφαλής, ανώδυνη, δεν απαιτεί τομές και ιδιαίτερο χρόνο ανάρρωσης. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες, αποφεύγοντας τις εξαντλητικές δραστηριότητες για τις επόμενες ημέρες.

Η μακρόχρονη εμπειρία μας στη θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων και η χρήση των πλέον εξελιγμένων τεχνολογιών μας επιτρέπει να προσφέρουμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία, απαλλάσσοντας άμεσα τον ασθενή από τα οδυνηρά συμπτώματα και τις βαριές συνέπειές της χρόνιας φλεβικής νόσου.

Γεώργιος Ι. Ρόκας, Αγγειολόγος - Αγγειοχειρουργός

Γεώργιος Ι. Ρόκας, Αγγειολόγος - Αγγειοχειρουργός

Αγγειακή & Ενδαγγειακή Χειρουργική
Λεωφόρος Κηφισίας 2, Παράδεισος Μαρούσι, Τ.Κ. 151 25
https://www.angiologia.gr
e-mail: g.rokas@yahoo.gr
Τηλέφωνο ραντεβού 216 0011 006
Τηλ.: 210 6821003
Κιν.: 6937 305757

Μοιραστείτε το