Οι “κρυφές” ενδείξεις του διαβήτη που πρέπει να γνωρίζουμε

Όλοι γνωρίζουμε πως ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου/γλυκόζης στο αίμα, απόρροια της ελλιπούς παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας. Ο διαβήτης εξελίσσεται σε παγκόσμια μάστιγα με τα προγνωστικά για το μέλλον να είναι δυσοίωνα καθώς υπολογίζεται πως το 2030 οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 θα φθάσουν τα 438 εκατ.

Οι παράγοντες κινδύνου για τον σακχαρώδη διαβήτης είναι οι εξής:

  • Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2.
  • Η παχυσαρκία.
  • Η υπέρταση.
  • Η υπερλιπιδαιμία.
  • Το κάπνισμα.
  • Ηλικία άνω των 45 ετών.

 Αυτό όμως που τονίζουν οι ειδικοί είναι το γεγονός πως υπάρχουν και κάποια πρώιμα σημάδια, όπως η διαρκής δίψα, η υπερβολική ούρηση, η ξαφνική απώλεια ή η αύξηση βάρους που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να συμβουλευόμαστε άμεσα κάποιον γιατρό.

Υπάρχουν όμως και κάποια κρυφά σημάδια που συνήθως παραβλέπονται από τους ασθενείς, αλλά ακόμα και από τους γιατρούς. Αυτά είναι:

Συχνές φλεγμονές στα ούλα

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open Diabetes Research & Care. Η μελέτη έδειξε, ότι τα άτομα με ουλίτιδα, ειδικά οι σοβαρές περιπτώσεις, είχαν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και προ-διαβήτη από εκείνους που δεν είχαν ουλίτιδα.

Δέρμα που αποχρωματίζεται

Πολύ πριν εκδηλωθεί ο διαβήτης, μπορεί να παρατηρήσετε σκουρόχρωμες κηλίδες στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Αυτό ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση και είναι συνήθως σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη

Περίεργες αισθήσεις στα πόδια

Περίπου το 10-20% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη έχουν ήδη κάποια νευρική βλάβη, που σχετίζεται με τη νόσο. Στα αρχικά στάδια, αυτό μπορεί να είναι εμφανές. Μπορεί όμως να αισθανθείτε ένα παράξενο, ηλεκτρικό μυρμήγκιασμα στα πόδια σας, ή να έχετε μειωμένη αίσθηση ή μειωμένη ισορροπία.

 Απώλεια ακοής ή όρασης

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τους αμφιβληστροειδείς των ματιών σας και να κάνουν το υγρό που περιβάλλει τους οφθαλμούς να αυξομειώνεται.  Η συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η θολή ή μειωμένη όραση. Ομοίως, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα νευρικά κύτταρα στο αυτί και να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.

Μοιραστείτε το