Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Tι σημαίνει για την υγεία των γυναικών στο μέλλον;

H υπέρταση στην εγκυμοσύνη είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που πάντα ανησυχεί τους γυναικολόγους. Με βάση μια νέα έρευνα, οι γυναίκες με υπέρταση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κινδυνεύουν περισσότερο από κάποια καρδιακή ή νεφρική νόσο. Μάλιστα, τα ευρήματα της σχετικής μελέτης,  φαίνεται πως διπλασιάζουν τα ποσοστά κινδύνου που είχαν έως σήμερα δώσει οι σχετικές έρευνες.

Η πολυετής μελέτη και τα συμπεράσματά της

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 9.800 εγκυμοσύνες, εκ των οποίων οι 7.500 γυναικών αφορούσαν τοκετούς κατά το διάστημα 1976 έως 1982. Στη διάρκεια της υπό έρευνα περιόδου, 659 γυναίκες παρουσίασαν 719 υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, μιας σοβαρής επιπλοκής που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και ενδείξεις βλάβης στα όργανα.

Μάλιστα οι ειδικοί τόνισαν πως οι γυναίκες κάτω των 20 ετών και άνω των 35 είχαν σημειώσει τα υψηλότερα ποσοστά προεκλαμψίας και υπέρτασης της κύησης. 'Υστερα από 36 χρόνια παρακολούθησης, 571 από τις γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη, εμφάνισαν κάποια χρόνια πάθηση όπως καρδιακή αρρυθμία, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια νεφρική νόσο ή υπέρταση. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, 1 στις 6 εγκυμονούσες πιθανώς να διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρδιακής ή νεφρικής νόσου ενώ τονίζεται πως οι γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη νόσησαν από τις παραπάνω παθήσεις νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.

Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Vesna Garovic, καθηγήτρια Ιατρικής στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ, Minn, παρόλο που τα παραδείγματα υπερτασικών διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη είχαν σημειώσει αύξηση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καμία έρευνα δεν είχε εστιάσει στις περιπτώσεις που σημειώθηκε υπέρταση σε μία εγκυμοσύνη αλλά όχι σε άλλες που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν. «Εξετάζοντας τα ποσοστά υπερτασικών διαταραχών ανά εγκυμοσύνη, υποτιμούσαμε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των γυναικών που επηρεάζονται από αυτήν την πάθηση και ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για μελλοντική καρδιακή ή νεφρική νόσο», δήλωσε η Δρ. Γκάροβιτς.

«Η εξέταση του ποσοστού κινδύνου ανά γυναίκα μας επέτρεψε να αξιολογήσουμε περιπτώσεις με περισσότερες από μία εγκυμοσύνες, όπου οι υπερτασικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, εμφανίστηκαν στη διάρκεια της μίας μόνο εγκυμοσύνης και όχι στις άλλες», εξήγησε.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American College of Cardiology.

Μοιραστείτε το