Χοληστερόλη, ο σιωπηλός εχθρός της υγείας σας

Όπως και να την γνωρίζετε, η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι μια κηρώδης ουσία που εντοπίζεται στα τοιχώματα των ανθρωπίνων κυττάρων. Αν και παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, η διατροφή με πολλά ζωικά λίπη μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον χοληστερίνη, συντελώντας στη δημιουργία της λεγόμενης αθηρωματικής πλάκας με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αθηρωματική πλάκα ;

Η ύπαρξη αθηρωματικής πλάκας είναι η κύρια αιτία στένωσης και απόφραξης των αρτηριών εμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια οι ιστοί του σώματος να μην τροφοδοτούνται επαρκώς με οξυγόνο. Η πάθηση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις με κυριότερες:

 • εγκεφαλικό επεισόδιο , εφόσον υπάρχει φραγμένο αιμοφόρο αγγείο που οδηγεί στον εγκέφαλο (καρωτίδες και σπονδυλικές αρτηρίες).
 • άλγος ηρεμίας, πόνος κατά την διάρκεια του βαδίσματος και πληγές (έλκη) στα πόδια σε περίπτωση περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας (αρτηρίες κάτω άκρων).
 • έμφραγμα , αν υπάρχει φραγμένο αιμοφόρο αγγείο που οδηγεί στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία).

Υπάρχει καλή και κακή χοληστερόλη;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει και εσείς αυτούς τους χαρακτηρισμούς! Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε πως η «καλή χοληστερόλη» / λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL βοηθά τις αρτηρίες να μην φράξουν ενώ η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας ή LDL είναι γνωστή ως «κακή χοληστερόλη». Η LDL συμβάλει στην δημιουργία αθηρωματικής πλάκας καθώς υποβοηθάει να δημιουργηθούν συσσωρεύσεις στις αρτηρίες. Αυτή είναι η γνωστή κακή χοληστερόλη.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, δηλ. των λιπών που παράγονται από το συκώτι. Οι τιμές τους θα πρέπει να είναι εντός των φυσιολογικών ορίων για να μην υπάρξει κίνδυνος αγγειακών παθήσεων.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την εκδήλωση αγγειακών παθήσεων;

 • Άτομα άνω των 45 ετών (άνδρες) και άνω των 55 ετών (γυναίκες) πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
 • Άτομα με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό
 • Επίσης στις επικίνδυνες ομάδες για αγγειακές παθήσεις κατατάσσονται όσοι:
 • Οι καπνιστές
 • Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη στο αίμα
 • Όσοι πάσχουν από διαβήτη
 • Όσοι είναι υπέρβαροι / παχύσαρκοι
 • Όσοι δεν ασκούνται καθόλου και έχουν και κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά

Να θυμάστε πάντα πως η παραμικρή αλλαγή στις συνήθειές σας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης αλλά και την εμφάνιση - εξέλιξη των αγγειακών παθήσεων. Για παράδειγμα, μια απώλεια βάρους 4-5 κιλών μπορεί να μειώσει την LDL κατά 5-8%!

Μπορώ να αλλάξω τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης χωρίς φάρμακα;

Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την χοληστερόλη σας φυσικά και αυτοί περιλαμβάνουν την διακοπή του καπνίσματος-εάν είστε καπνιστής- και την υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου ζωής με ημερήσια άσκηση και βελτίωση του διαιτολογίου σας για την πρόσληψη μειωμένων θερμίδων ώστε να μπορείτε να ελέγχετε και το σωματικό σας βάρος, διατηρώντας το σταθερό.

Αν η υψηλή χοληστερόλη επιμένει;

Αν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης είναι ακόμα υψηλά και αγγίζουν τα ανώτατα όρια , δηλ. τα 150-199 mg/dL ή θεωρούνται υψηλά , δηλ.200 mg/dL ή περισσότερο, ο γιατρός σας ίσως σας θεωρήσει αναγκαίο να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Τα πιο διαδεδομένα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι οι στατίνες που συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης ,με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται σοβαρές καταστάσεις, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και το έμφραγμα.

Μοιραστείτε το