Φυσικές λύσεις για τις φλεβικές παθήσεις

Η φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ αρκετά σκευάσματα προτείνονται για την ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων της φλεβικής νόσου.

Τα σταφύλια

Τα σταφύλια είναι γεμάτα βιταμίνες και έχουν χρησιμοποιηθεί στην εναλλακτική ιατρική από την Αρχαία Ελλάδα. Τα σταφύλια έχουν πολλές ισχυρές ιδιότητες και περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία: είναι αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, αντι-αλλεργικά, αντιβακτηριδιακά κ.α. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν μια θετική επίδραση στην θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, βοηθώντας την κυκλοφορία του αίματος, την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, την μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, την μείωση της υπέρτασης, αποτρέποντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβου αίματος.

Η λαγομηλιά

Πρόκειται για έναν αειθαλή θάμνο με άκαμπτο φύλλα που ανθίζει την άνοιξη, και τα λουλούδια τελικά μετατρέπονται σε κόκκινους καρπούς. Το φυτό έχει μακρά ιστορία στη φυσική ιατρική και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών ζητημάτων υγείας: χολόλιθοι, αιμορροΐδες, ως καθαρτικό και διουρητικό. Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι χημικές ουσίες σε αυτό το φυτό μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και έτσι να προλάβουν την συγκέντρωση του αίματος στις φλέβες - ένα πρόβλημα που οδηγεί σε πρήξιμο, αίσθημα βάρους και κράμπες. Για τη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με το φλεβικό σύστημα συνιστάται να χρησιμοποιείτε το εκχύλισμα της ρίζας ,με τη μορφή δισκίων ή καψουλών, μαζί με βιταμίνη C.

Το γλυκό τριφύλλι

Το γλυκό τριφύλλι είναι επίσης γνωστή ως το τριφύλλι του Βασιλιά ή κίτρινο γλυκό τριφύλλι είναι ένα διετές φυτό με ευωδιαστά κίτρινα λουλούδια και πικρή γεύση. Το φυτό περιέχει κουμαρίνη, μια χημική ένωση η οποία αλλάζει σε δικουμαρόλη, όταν το φυτό χαλάει. Η δικουμαρόλη είναι μια ισχυρή αντιπηκτικά τοξίνη η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική κατά τη θεραπεία θρόμβων στο αίμα ή σε διάφορες διαταραχές του αίματος. Αυτή η ιδιότητα, δηλ. της αραίωσης του αίματος, είναι ακριβώς αυτό που κάνει γλυκό τριφύλλι χρήσιμο κατά τη θεραπεία της κακής λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος και μπορεί έτσι να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα όπως τα βαριά πόδια και το οίδημα στους αστραγάλους.

Gotu Kolα- Σεντέλα ασιάτικα

Πρόκειται για ένα μικρό φυτό που κατάγεται από την Ασία. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή αφρικανική και κινέζική φαρμακολογία καθώς και στην ιατρική Ayurvedic. Η Gotu Kola είναι ένα μέλος της οικογένειας του μαϊντανού, με παρόμοια φύλλα και μίσχους και σχεδόν καμία γεύση. Το φυτό έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, όπως: μείωση πρηξίματος, υγιή κυκλοφορία του αίματος, επούλωση πληγών κ.α. Στο παρελθόν, αυτό το φυτό χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου, τη διάρροια, τον πυρετό, το άσθμα, την ηπατίτιδα, την σύφιλη και την επιληψία. Πωλείται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων βοτάνων, σε σκόνη βότανο, βάμμα ή τυποποιημένο εκχύλισμα.

Κατιφές-Καλεντούλα

Το συγκεκριμένο γνωστό ως Calendula officinalis, είναι ένα φυτό της οικογένειας Asteraceae, που φυτρώνει στην Νότια Ευρώπη. Το χαρακτηριστικό κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα είναι μια τέλεια επιλογή για τον κήπο σας αλλά το φυτό διαθέτει πολύ περισσότερες δυνατότητες από αυτήν. Πιθανώς , λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε β-καροτίνη, τα λουλούδια έχουν χρησιμοποιηθεί στα αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά χρόνια αλλά και στην Ινδία ως φαρμακευτικά φυτά. Τα φλαβονοειδή, που περιέχει μερικές φορές- ονομάζονται ορισμένες φορές και βιοφλαβονοειδή, είναι άκρως ευεργετικά όπως είδαμε και παραπάνω.

Fuller’ s Earth

Έχει εξαιρετική απορροφητικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί στην ινδική λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του δέρματος, για αιώνες. Περιέχει ασβέστιο και υποτίθεται ότι διευκολύνει ορισμένα από τα συμπτώματα των κιρσών, όπως το οίδημα. Η σπιτική συνταγή προτείνει να αναμίξετε το φυτό με αρκετό νερό για να γίνει πολτός που θα απλώσετε στους κιρσούς, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και θα το ξεπλύνετε το επόμενο πρωί.

Μηλόξυδο

Το γνωστό μηλόξυδο, εκτός από την προφανή χρήση του στη μαγειρική έχει προταθεί ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας και βοηθήσει και στην απώλεια βάρους (λόγω του μηχανισμού που παρατείνει την αίσθηση του κορεσμού). Μεταξύ άλλων, το μηλόξυδο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση διαφόρων τύπων πόνου και οιδήματος, συμπεριλαμβανομένης και της φλεβίτιδας. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, βοηθά επίσης να απαλλαγούμε από τις ευρυαγγείες. Θα πρέπει να βουτήξετε ένα κομμάτι ύφασμα στο μηλόξύδο και να το τυλίξτε γύρω από τις περιοχές που εμφανίστηκαν οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες για μισή ώρα, δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον ένα μήνα. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε το μηλόξυδο με το νερό και να το πιείτε ή να το δοκιμάσετε τα δισκία.

Τέλος, θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου, ότι τα παραπάνω στοιχεία στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση των φλεβικών διαταραχών.

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι εξελικτική νόσος και για την πληρέστερη διάγνωση και θεραπεία της είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό (αγγειολόγο, φλεβολόγο, αγγειοχειρουργό).

Μοιραστείτε το