Τα περιττά κιλά είναι σύμμαχοι αυτού του συχνού και επικίνδυνου καρκίνου

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες ενώ η διάγνωσή του γίνεται δύσκολη καθώς η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη. Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο κυρίως μέσω της αιματολογικής εξέτασης PSA.

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει πως η απώλεια του περιττού βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη προχωρημένου σταδίου .Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό  «Annals of Oncology», ανέλυσαν δεδομένα 15 μελετών, οι οποίες περιελάμβαναν σχεδόν 831.000 άνδρες, εκ των οποίων περίπου 52.000 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη.

Με βάση τα συμπεράσματά τους, ο Δείκτης Μάζας Σώματος άνω του φυσιολογικού ορίου (ΔΜΣ) κατά τη διάρκεια και προς το τέλος της μέσης ηλικίας έχει σχέση με υψηλότερο κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου του προστάτη. Επικίνδυνη θεωρείται και η μεγάλη περίμετρος μέσης στους άνδρες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο κίνδυνος για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη μπορεί να μειωθεί μέσω της διατήρησης ενός υγιούς βάρους, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia, Δρ. Jeanine Genkinger.

Οι ειδικοί επιμένουν πως όλοι οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να κάνουν ετήσιο ουρολογικό έλεγχο- η εξέταση ρουτίνας είναι το PSA αλλά σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να συνδυάζεται και με κλινική εξέταση.

Και ο παράγοντας ηλικία θα πρέπει να συνυπολογίζεται στον κίνδυνο καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκτίμηση κινδύνου. Για παράδειγμα, ένας ασθενής 80 ετών με τιμή PSA 2 ή 3 ng/ml, έχει πρακτικά μηδενικές πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο προστάτη, άρα ο επανέλεγχος είναι μάλλον άσκοπος. Αν όμως ένας άντρας 50 ετών παρουσιάσει αύξηση του PSA από 1 σε 3 ng/ml μέσα σε ένα χρόνο, ο τριπλασιασμός αυτός της τιμής εγείρει έντονες υποψίες για καρκίνο που, σε αυτές τις ηλικίες, είναι απειλητικός για τη ζωή.

Μοιραστείτε το