ΗΠΑ: Έτοιμο για δοκιμές το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Οι εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό  είναι καθημερινές με τη διεθνή ιατρική κοινότητα να προσπαθεί να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Therapeutic ανακοίνωσε πως ανέπτυξε εμβόλιο που ξεκινά, με τη βοήθεια υγιών εθελοντών, να δοκιμάζεται από τον ερχόμενο μήνα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το τεράστιο κύμα μολύνσεων. Η Moderna (MRNA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η πρώτη δόση του εμβολίου της, ονόματι mRNA-1273, έχει ήδη αποσταλεί στο NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases)

Πώς θα γίνει η δοκιμή και ποιοι θα λάβουν μέρος

Η Wall Street Journal, που ήταν η πρώτη που ανέφερε τη συγκεκριμένη εξέλιξη, είπε πως δύο δόσεις του εμβολίου θα δοκιμάζονταν σε εθελοντές για να διαπιστωθεί εάν προκαλείται ανοσοποιητική αντίδραση που προστατεύει από τον ιό. Ανακοινώθηκε πως 45 υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 έως 55 ετών από την περιοχή του Σιάτλ θα μετάσχουν στην κλινική μελέτη φάσης Ι (συνολικά 3 φάσεις), σε διάστημα 14 μηνών.

 «Η κλινική δοκιμή δεν περιλαμβάνει κάποια μορφή του ζωντανού κορωνοϊού ούτε θα εκθέσει τους συμμετέχοντες στον ιό», εξηγεί η Ρεμπέκα Χιουζ της Kaiser Permannente. Πρόκειται για ένα mRNA εμβόλιο που κωδικοποιεί μια μορφή της πρωτεΐνης S και επιλέχθηκε από ερευνητές της εταιρείας σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εμβολίων του NIAID. Το σύμπλεγμα των πρωτεϊνών S είναι μέρος του ιού, που είναι απαραίτητο για τη σύντηξη των μεμβρανών και τη μόλυνση των κυττάρων του ξενιστή. Αυτό το συγκεκριμένο σύμπλεγμα πρωτεϊνών αποτέλεσε και το στόχο εμβολίων κατά των κορωνοϊών που προκαλούν το SARS και το MERS. Το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού είναι το πρώτο που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους κι είναι παρόμοιο με εκείνα που αναπτύχθηκαν για τον ιό Ζίκα

Με βάση αμερικάνικα ΜΜΕ, οι εθελοντές  θα κληθούν να πραγματοποιήσουν 11 επισκέψεις και τέσσερις τηλεφωνικές επικοινωνίες σε διάστημα 14 μηνών. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται μια πρώτη αρχική επίσκεψη για εξετάσεις, δύο επισκέψεις για εμβολιασμούς και άλλες οκτώ για παρακολούθηση. Θα εμβολιαστούν με δύο ενέσεις στο μπράτσο με χρονική απόσταση 28 ημερών. Θα χωριστούν σε τρεις ομάδες των 15 ατόμων, που θα λάβουν διαφορετικές δόσεις (η πρώτη 25 mcg, η δεύτερη 100 mcg και η τρίτη 250 mcg).

Κατόπιν, οι ειδικοί θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της δοκιμής και θα κινηθούν αναλόγως αλλά τονίζουν πως, ακόμα και αν η κλινική δοκιμή είναι επιτυχής, θα χρειαστούν επιπλέον δοκιμές και εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές προκειμένου να κυκλοφορεί ευρέως το εμβόλιο.

Μοιραστείτε το