Νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό: Πόσο ανθεκτικός είναι και πόσες μέρες επιβιώνει στις επιφάνειες;

Πολύ ανθεκτικός αποδεικνύεται ο νέος κορωνοϊός καθώς πληθαίνουν τα δεδομένα από τις μελέτες για τη συμπεριφορά του και τον τρόπο διάδοσης του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Με βάση στοιχεία από ομάδες ερευνητών των πανεπιστημίων Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Λος Αντζελες, αποδείχτηκε πως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες, ενώ σε επιφάνειες μέχρι και δύο με τρεις ημέρες.

Τα συγκεκριμένα τεστ έγιναν στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Rocky Mountain με τη συμμετοχή ειδικών και από τα Πανεπιστήμια Princeton και UCLA, με χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης.

Για να μελετήσουν την ανθεκτικότητα του ιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευή εκνεφωτή ώστε να ψεκάσουν δείγματα του Covid-19 στον αέρα, δημιουργώντας μία προσομοίωση του τι συμβαίνει όταν βήχει ένας φορέας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ιός επιβιώνει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες. Επιβιώνει μάλιστα πολύ περισσότερο σε επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από υλικά που απαντώνται συχνά σε νοσοκομεία. π.χ σε επιφάνεια από πλαστικό και από ανοξείδωτο ατσάλι χάλυβα.

Στο χαρτί ο ιός μπορεί να επιβιώσει μέχρι και μια ημέρα ενώ σε χάλκινη επιφάνεια πολύ λιγότερο, δηλαδή  περίπου για τέσσερις ώρες.

Ο Βίνσεντ Μιούνστερ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε στο MIT Technology Review ότι η εξάπλωση του ιού, μέσω του αέρα ,ίσως είναι η εξήγηση σε περιπτώσεις όπου πολλοί άνθρωποι μολύνονται από έναν μόνο φορέα.  

Μοιραστείτε το