Κορωνοϊός, άσθμα και ΧΑΠ : Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς;

Η πανδημία από τον κορονοϊό (COVID-19) αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και, όπως είναι αναμενόμενο, δημιουργεί ανησυχία και ερωτήματα στους ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Όπως αναφέρουν επιστήμονες των ομάδων βρογχικού άσθματος και ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, «οι παθήσεις αυτές έχουν σημαντική νοσηρότητα στον ελλαδικό χώρο και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες». Οι ειδικοί τονίζουν πως, αν πάσχετε από ΧΑΠ ή άσθμα, θα πρέπει να μιλήσετε απευθείας με έναν ειδικό πνευμονολόγο-φυματιολόγο για να λάβετε εξειδικευμένες ιατρικές οδηγίες για τν περίπτωσή σας.

«Ο κορονοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δεν διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας», επισμάνουν οι ειδικοί.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους ασθενείς με άσθμα

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν όσους πάχουν από άσθμα να προσπαθήσουν να κρατήσουν τη νόσο τους ελεγχόμενη, να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. «Η εισπνεόμενη κορτιζόνη, που είναι η βασική θεραπεία της νόσου, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή, άρα τη συνεχίζουμε κανονικά», τονίζουν.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει υποψία λοίμωξης;

Aν υπάρχει η υποψία πως ξεκινά λοίμωξη, οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους, ώστε να αξιολογηθούν πριν πάνε στο νοσοκομείο. Στην παρούσα ειδική συγκυρία δεν πρέπει να επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας χωρίς λόγο αλλά δεν χρειάζεται να κινδυνεύσει και ο ασθενής.

Τι συμβαίνει με τους  ασθενείς με ΧΑΠ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα οι ασθενείς με ΧΑΠ είναι να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. Αυτοί που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα.

Φυσικά, αν κάποιος καπνίζει, θα πρέπει να διακόψει άμεσα το κάπνισμα και αν δει οποιοδήποτε ένδειξη λοίμωξης, να επικοινωνήσει με τον πνευμονολόγο.

Υπενθυμίζεται, ότι τα κριτήρια παρόξυνσης ασθενών με ΧΑΠ είναι η αύξηση της απόχρεμψης, η αλλαγή του χρώματος των πυέλων και η επιδείνωση της δύσπνοιας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να αποφέυγουν τον συγχρωτισμό, τις άσκοπες μετακινήσεις, να μένουνε σπίτι και να ζητήσουν από τους γύρω τους να τηρούνε τους κανόνες ατομικής υγιεινής,κάτι που ισχύει φυσικά και για τους ίδιους.

Μοιραστείτε το