6 συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στην εντερική λειτουργία

Καλή εντερική λειτουργία σημαίνει και καλύτερη υγεία καθώς είναι γνωστό πως η κατάσταση του εντέρου αλληλοεπιδρά σε πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως π.χ η πέψη. Αν το έντερό μας δεν λειτουργεί σωστά, ο οργανισμός θα προσπαθήσει να μας προειδοποιήσει. Υπάρχουν ορισμένα βασικά συμπτώματα που θα πρέπει να μας υποψιάσουν, τα οποία ίσως χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Αυτά είναι:

Το γνωστό φούσκωμα

Πολλαπλάσια του φυσιολογικού αέρια στο έντερο σημαίνουν μεγαλύτερη συσσώρευση εντερικών βακτηρίων που τα υπερπαράγουν. Η παρουσία τους συνεπάγεται αυξημένη παραγωγή αερίων που παγιδεύονται στο έντερο δημιουργώντας πρήξιμο.

Δυσκοιλιότητα

Έρευνα έχει δείξει πως η λειτουργική δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (στη φάση της δυσκοιλιότητας) σχετίζονται με μη ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Στρες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένες ορμόνες που παράγονται στο έντερο ελέγχουν την επικοινωνία του με τον εγκέφαλο. Όταν το άγχος διαταράσσει τη λειτουργία αυτών των ορμονών, τότε επηρεάζεται και η  εντερική λειτουργία.

Διάρροια

Η οξεία και χρόνια διάρροια μαρτυρά αυξημένη παρουσία συγκεκριμένων βακτηρίων ή μόλυνση από τον μικροοργανισμό Clostridioides difficile. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως με τις συνεχείς κενώσεις αποβάλλονται από το έντερο και καλά βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του.

Δερματίτιδες

Το έντερο επηρεάζει την ομοιόσταση της επιδερμίδας και βοηθά να τη διατηρούμε καθαρή και υγιή. Προβλήματα στο δέρμα, όπως το έκζεμα ή κάποιες δερματίτιδες μπορούν να σχετίζονται και με προβλήματα στο έντερο.

Επιθυμία για γλυκά

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε είναι το γεγονός πως το εντερικό μικροβίωμα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα είδη των τροφών που το τρέφουν και το βοηθούν να αναπτυχθεί και διαφορετικά βακτήρια αποζητούν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Επί παραδείγματι, έντονη παρουσία βακτηρίων που αυξάνουν την ανάγκη για σάκχαρα, μπορούν να διαταράξουν την εντερική λειτουργία.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως κάποια αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν δείκτες κακής λειτουργίας του εντέρου καθώς, σύμφωνα με μελέτες, σε αρκετές περιπτώσεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 και η αυτοάνοση ηπατική νόσος έχουν συνδεθεί με προβλήματα στο έντερο.

Αν πάντως διαπιστώνετε πως οι ενοχλήσεις δεν σταματούν και τα συμπτώματα ήρθαν για να μείνουν, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Μοιραστείτε το