Κορωνοϊός: Κινέζοι δημιούργησαν το πρώτο σύστημα αναγνώρισης προσώπου πίσω από τη μάσκα

Φαίνεται πως ολόκληρος ο πλανήτης κινείται γύρω από το σοβαρό ζήτημα της μετάδοσης του κορωνοϊού,  και αυτό όχι άδικα, καθώς  ο ιός επηρεάζει κάθε πτυχή της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ζωής, σε κάθε χώρα του κόσμου.

Μια εταιρεία τεχνολογίας στην Κίνα ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο σύστημα αναγνώρισης προσώπου πίσω από τη μάσκα, την οποία φορούν πλέον τόσοι άνθρωποι λόγω του φόβου του νέου κορωνοϊού, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Οι επιστήμονες πίσω από την ανακάλυψη τόνισαν πως η ακρίβεια αναγνώρισης του συστήματος φθάνει περίπου το 95% για τους ανθρώπους με μάσκα και το 99,5% χωρίς μάσκα. Αν το σύστημα συνδεθεί με αισθητήρα θερμοκρασίας, μπορεί να μετρά επίσης τη θερμότητα του σώματος και να εκτιμά κατά πόσο κάποιος έχει πυρετό, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει το πρόσωπο του πίσω από τη μάσκα και εντοπίζει το όνομα του σε κάποια ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο ξεκίνησε να αναπτύσσει την καινοτόμο τεχνολογία με το μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν, «εκπαιδεύοντας» το νέο σύστημα αναγνώρισης με τη βοήθεια μιας βάσης περίπου έξι εκατομμυρίων προσώπων χωρίς μάσκα και μιας δεύτερης πολύ μικρότερης βάσης δεδομένων με μασκοφόρα πρόσωπα.

‘Ήδη το σύστημα αυτό κυκλοφορεί στην αγορά με δυο εκδοχές: η πρώτη συνδέεται με μια κάμερα και εγκαθίσταται σε εισόδους κτιρίων αναγνωρίζοντας το πρόσωπο μεμονωμένων ανθρώπων με μάσκα και η δεύτερη, που βασίζεται σε ένα σύστημα πολλαπλών καμερών μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα σε ένα πλήθος έως 30 ανθρώπων με μάσκα μέσα σε μόλις ένα δευτερόλεπτο!

Οι ειδικοί πίσω από τη νέα τεχνολογία δηλώνουν πως η ανακάλυψή τους μπορεί να βρει εφαρμογή και σε περιπτώσεις ανίχνευσης εγκληματιών ή τρομοκρατών με καλυμμένα πρόσωπα, εκτός από τις επιδημίες.

Δεν είναι ακόμα σαφές με ποιον τρόπο οι Κινέζοι πολίτες αντιδρούν στο νέο σύστημα αναγνώρισης προσώπου καθώς δεν είναι λίγες οι φωνές που είναι αντίθετες στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, ωστόσο στην παρούσα φάση της εξάπλωσης του κορωνοϊού οι αρχές της Κίνας εργάζονται αποκλειστικά για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού και την αύξηση των κρουσμάτων.

Μοιραστείτε το