Αιμαγγείωμα και σύγχρονη θεραπεία με Laser

Το αιμαγγείωμα ορίζεται ως η συσσώρευση διατεταμένων αγγείων κάτω από το δέρμα, ένας είδος καλοήθους μάζας που έχει συνήθως χρώμα ερυθρό, λόγω του αίματος που είναι συγκεντρωμένο στο σημείο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο συνηθισμένο στα νεογέννητα αλλά και στα μωρά που γεννιούνται πρόωρα και εμφανίζεται αμέσως μετά την γέννηση ή λίγες εβδομάδες μετά (βρεφικό αιμαγγείωμα). Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά δεδομένα, τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 60% ), στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

Αίτια εμφάνισης των αιμαγγειωμάτων

Η αιτία της εμφάνισής τους δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφής αλλά έχει διαπιστωθεί πως δεν παίζουν ρόλο κληρονομικοί παράγοντες ή η λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών κατά την διάρκεια της κύησης. Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πλέον οι σύγχρονες έρευνες για να οδηγηθούν στην αιτία εμφάνισής του, θέτουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το πρόδρομο κύτταρο του αγγειώματος.

Υπάρχουν πολλά είδη αιμαγγειωμάτων;

Τα εξογκωμένα, μαλακά αιμαγγειώματα που εμφανίζονται τα πρώτα χρόνια στην ζωή ενός ατόμου απαιτούν στενή παρακολούθηση από ειδικό προκειμένου να αποφασισθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή για την θεραπεία.

Στην περίπτωση που εμφανιστούν τα επίπεδα, ομαλά αιμαγγειώματα τα οποία δεν εξαφανίζονται, η θεραπεία πρέπει να ξεκινάει άμεσα.

Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα είναι πιο σκούρα (σχεδόν έχουν βυσσινί ή βαθύ κόκκινο χρώμα) και μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Εμφανίζονται συνήθως σε νεαρά άτομα ή λίγο πάνω από την ηλικία των 30. Αυτό που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν είναι το γεγονός πως το μέγεθός τους μπορεί να αλλάζει και να αυξάνει με την πάροδο των ετών, οπότε η εξέλιξη της νόσου χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση και γνωμάτευση.

Πότε είναι απαραίτητη η θεραπεία;

Τα αιμαγγειώματα επειδή ακριβώς βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος, μπορούν με μια απλή αφορμή να αιμορραγήσουν και να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα. Αυτό μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε τραυματισμό ή απλώς με την τριβή (π.χ. με κάποιο βαρύ ρούχο). Επίσης, αν το μέγεθός τους είναι πολύ μεγάλο μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογικό αντίκτυπο στο άτομο, με προέκταση στις κοινωνικές και προσωπικές του σχέσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την θεραπεία με Laser ;

Η θεραπεία των αιμαγγειωμάτων με ιατρικό laser πραγματοποιείται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα από ιατρούς με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η τεχνολογία του Laser προκαλεί πήξη του αίματος, διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος μέσα σε αυτά τα αγγεία τα οποία σταδιακά ατροφούν και απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η θεραπεία είναι συνήθως καλά ανεκτή από τους ασθενείς και πραγματοποιείται μόνο με χρήση τοπικής αναισθησίας.

Μοιραστείτε το