EKΠΑ: Όλα όσα γνωρίζουμε για τον κοροναϊό - Υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα;

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο παραθέτει στοιχεία για τον κοροναϊό 2019-nCoV, που απασχολεί πια όλη την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καταλήγοντας σε χρήσιμα και ψύχραιμα συμπεράσματα για την κατάσταση στην χώρα μας. Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, σε συνεργασία με επιστήμονες του ΕΚΠΑ, όρισαν τα βασικά σημεία θωράκισης της χώρας απέναντι στον ιό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κοροναϊοί 2019-nCoV είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Η ονομασία τους οφείλεται στο σχήμα τους καθώς, κάτω από το μικροσκόπιο, θυμίζουν κορώνα.

Η  ταυτότητα του νέου κοροναϊού και ο βαθμός επικινδυνότητας

O νέος κοροναϊός, 2019n-CoV, που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Ουχάν, προκαλεί, αντιστοίχως, αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει. Το 15- 20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2 έως 5 -αλλά και έως 14- ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι κλιμακούμενα: πονοκέφαλος, συνάχι, βήχας, πυρετός, δύσπνοια.

 Οι ειδικοί παραδέχονται πως δεν γνωρίζουν παρά πολλά για τον συγκεκριμένο τύπο ιού ωστόσο υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση από άλλους «συγγενείς» ιούς. Το σύστημα επιτήρησης που δημιουργήθηκε στην Κίνα μετά την επιδημία του SARS, για παράδειγμα, ήταν εκείνο που βοήθησε στην έγκαιρη ανίχνευση της νέας επιδημίας. Το 2002 ο SARS-CoV εξαπλώθηκε σε 27 χώρες, μολύνοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας περισσότερους από 770.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά η θνητότητά του είναι σαφώς χαμηλότερη: δεν ξεπερνά το 4%. Στην πραγματικότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή, αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί επίσημα. Αυτό όμως που κάνει την κατάσταση κρίσιμη είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει εμβόλιο κι αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νοσήματα.

Με ποιους τρόπους μεταδίδεται ο κοροναϊός;

Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, μέσω του αέρα από άτομο που έχει προσβληθεί (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος) ή μολυσμένων επιφανειών (τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στη μύτη, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό μας). Πάντως, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το σενάριο μετάδοσης του κοροναϊού μέσω εισαγόμενων προϊόντων ή δεμάτων, λόγω του περιορισμένου χρόνου επιβίωσης των κοροναϊών σε επιφάνειες (μερικές ώρες).

Υπάρχει θεραπεία;

Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης της μετάδοσής του κοροναϊού;

Η ατομική υγιεινή είναι πολύ σημαντική και σε αυτήν την περίπτωση ενώ καλό είναι να γνωρίζετε πως τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν τον νέο κοροναϊό. Γενικά θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό (όπου το καλά μεταφράζεται σε τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία) Φροντίστε και τη διατροφή σας αυτήν την περίοδο, καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά τα οποία χάρη, στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, προστατεύουν το ανοσοποιητικό σας, γεγονός ωφέλιμο και για την πιθανότητα να κολλήστε γρίπη.

Τέλος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού στη χώρα μας κρίνεται χαμηλός.

Μοιραστείτε το