Πρωτοποριακό τεστ θα «προβλέπει» πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα κομβικό σημείο στη ζωή κάθε γυναίκας που σηματοδοτεί πολλές αλλαγές, σωματικά και ψυχικά. Γνωρίζουμε σήμερα πως η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι περίπου τα 51 έτη, αλλά μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μετά τα 40 έως και περίπου τα 60. Χαρακτηριστικό, πάντως, γνώρισμα πως η εμμηνόπαυση πλησιάζει αποτελεί το γεγονός πως η περίοδος γίνεται ολοένα πιο αραιή.

Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων ισχυρίζεται πως δημιούργησε ένα τεστ αίματος -το πρώτο του είδους του- που προβλέπει αν μια γυναίκα άνω των 47 ετών θα έχει την τελευταία περίοδο της σε ένα έως δύο χρόνια και θα εισέλθει πλέον σε εμμηνόπαυση. Με απλά λόγια το συγκεκριμένο τεστ, με την ονομασία MenoCheck, μετρά τα επίπεδα μιας ορμόνης (ΑΜΗ) που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη ενός μωρού και η οποία επίσης αποτελεί βιοδείκτη για το πόσα ωάρια έχουν απομείνει σε μια γυναίκα, συνεπώς το επίπεδο της μειώνεται, όσο η εμμηνόπαυση πλησιάζει. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νανέτ Σαντόρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ" και το "New Scientist", διαπίστωσαν ότι η ΑΜΗ, η οποία παράγεται από κύτταρα που περιβάλλουν τα ωάρια, είναι καλός δείκτης για τον αριθμό των τελευταίων.

"Η εύρεση ενός τρόπου να προσδιοριστεί ο χρόνος έως την τελευταία περίοδο αποτελεί εδώ και καιρό το "ιερό δισκοπότηρο" της έρευνας πάνω στην εμμηνόπαυση. Μέχρι σήμερα έχει καταστεί δυνατό να προβλεφθεί ο μελλοντικός χρόνος έως την εμμηνόπαυση σε ένα χρονικό "παράθυρο" τεσσάρων ετών, κάτι που δεν είναι κλινικά χρήσιμο. Οι γυναίκες θα μπορούν να πάρουν καλύτερες ιατρικές αποφάσεις με την πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση που τους παρέχει το νέο τεστ μετρήσεων της ορμόνης ΑΜΗ", δήλωσε η Σαντόρο.

Πώς οι ειδικοί κατέληξαν στο MenoCheck

Σήμερα δεν υπάρχουν μέθοδοι για να εξακριβωθεί και να προβλεφθεί πότε περίπου θα σταματήσει η έμμηνος ρύση, μόνο χαρακτηριστικές ενδείξεις όπως  η ακανόνιστη έλευση της περιόδου, οι συχνές μεταβολές της διάθεσης, η νυχτερινή εφίδρωση, η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας κ.α.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.537 γυναίκες 42 έως 63 ετών και κατάφεραν να περιορίσουν το χρονικό διάστημα πρόβλεψης της εμμηνόπαυσης μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες. Το τεστ δείχνει πιθανότητα 67% μια γυναίκα να έχει εμμηνόπαυση μέσα στο επόμενο έτος και 82% μέσα στα επόμενα δύο έτη.

"Οι επιστήμονες εδώ και καιρό θεωρούσαν ότι η ΑΜΗ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ανώτερο δείκτη για τον χρόνο έως την εμμηνόπαυση, αλλά δεν είχαν υπάρξει έως τώρα τεστ αρκετά ευαίσθητα για να ανιχνεύσουν τα πολύ-πολύ χαμηλά επίπεδα της ΑΜΗ κατά τα τελευταία ένα έως δύο χρόνια πριν την εμμηνόπαυση", δήλωσε σχετικά και ο ερευνητής δρ Τζόελ Φινκελστάιν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Μοιραστείτε το