Κετογονική διατροφή: Πόσο διάστημα πρέπει να την κάνουμε και ποιες είναι οι συνέπειες για τον οργανισμό μας;

Η κετογονική διατροφή είναι εδώ και χρόνια μια δημοφιλής επιλογή για απώλεια βάρους, στην οποία το 90% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά και πρωτεΐνες και μόλις το 1% από υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως, μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις, υποστηρίζει μια μελέτη ερευνητών του Yale που δημοσιεύθηκε στο «Nature Metabolism».

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήχθη σε ποντίκια, παρέχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η κετογονική διατροφή θα μπορούσε, για περιορισμένες χρονικές περιόδους, να βελτιώσει την υγεία του ατόμου μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και φλεγμονής. Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του Yale βρήκαν ότι τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές επιδράσεις αυτής της διατροφής σχετίζονται με ένα τύπο ανοσοκυττάρων, τα γδ Τ κύτταρα, που προστατεύουν τους ιστούς και μειώνουν τον κίνδυνο να εκδηλωθεί διαβήτης και φλεγμονή.

Πώς επηρεάζει η κετογονική διατροφή το σώμα μας;

Σκοπός αυτής της διατροφής είναι να κάψει το σώμα μας λίπος καθώς, όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα μειώνονται (λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας της διατροφής σε υδατάνθρακες), ο οργανισμός λειτουργεί σαν να βρίσκεται σε κατάσταση πείνας και ξεκινά να καίει το συσσωρευμένο λίπος (αντί για τους υδατάνθρακες). Η διαδικασία αυτή με τη σειρά της παράγει χημικές ουσίες που λέγονται κετόνες, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Όταν το σώμα καίει κετόνες, τα προστατευτικά για τους ιστούς γδ Τ κύτταρα εξαπλώνονται.

 Έχει γίνει σαφές πως η διαδικασία αυτή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη και δημιουργία φλεγμονών ενώ βελτιώνει και τον μεταβολισμό.

«Μετά από μία εβδομάδα κετογονικής διατροφής, τα ποντίκια παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και της φλεγμονής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Yale, Δρ. Vishwa Deep Dixit.

Όμως, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν τα ποντίκια συνέχιζαν να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας, η διαδικασία καύσης λίπους άλλαξε και τα πειραματόζωα κατανάλωναν τελικά περισσότερα λιπαρά από όσα έκαιγαν, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Οι ειδικοί πάντως τονίζουν πως απαιτούνται εις βάθος μακροχρόνιες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για να εξακριβωθεί και να πιστοποιηθεί ποια είναι τα οφέλη της  κετογονικής διατροφής στην υγεία των ενηλίκων. «Πριν από τη χορήγηση οποιασδήποτε τέτοιας διατροφής, πρέπει πραγματοποιηθεί μια εκτενής κλινική μελέτη σε ελεγχόμενες συνθήκες για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από τα μεταβολικά και ανοσολογικά οφέλη ή τις πιθανές βλάβες σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή σε προδιαβητικό στάδιο», τονίζει ο Δρ. Dixit.

Μοιραστείτε το