Η καλή οικιακή συνήθεια που μας προφυλάσσει από τα βακτήρια

Oι συνήθειες που έχουμε στο σπίτι μας μπορούν να μας προφυλάξουν από πολλούς κινδύνους, οι οποίοι αφορούν την υγεία. Δεν εννοούμε μόνο την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών αλλά και την ανάγκη να καθαρίζουμε τον χώρο μας με την ηλεκτρική σκούπα.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η σκόνη στο σπίτι μπορεί να είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τους παθογόνους οργανισμούς και επισημαίνουν πως τα βακτήρια που ζουν μέσα σε σωματίδια σκόνης, τα οποία δημιουργούνται από τρίχες, νεκρό δέρμα και ίνες υφασμάτων – έχουν μάθει να μοιράζονται το DNA μεταξύ τους και να ενώνουν τις νοσηρές τους δυνάμεις. Θα έλεγε κανείς πως αυτή είναι η τακτική τους για να τραφούν και να επιβιώσουν σε κλειστούς χώρους Με δυο λόγια, τα μικρόβια μοιράζονται τα γονίδια τους και αυτό είναι κάτι πολύ ανησυχητικό γιατί μπορεί να δημιουργήσουν υπερβακτήρια.

Αυτό το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας μιας ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις, οι οποίοι μελέτησαν  εκατοντάδες δείγματα σκόνης από διαφορετικούς εσωτερικούς χώρους. Η ανάλυση των ευρημάτων έδειξε πως η σκόνη μέσα στα σπίτια είναι μια όαση για τα ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία ευθύνονται για σοβαρές παθήσεις, ακόμα και θανάτους. Και παρόλο που είναι σπάνιο για τους παθογόνους οργανισμούς να ζουν στη σκόνη  των εσωτερικών χώρων, όπως φαίνεται από τη συγκεκριμένη μελέτη, μπορούν να ανακατευθούν με τα υπάρχοντα βακτηρίδια και ο συνασπισμός αυτός να δημιουργήσει τελικά ορισμένα επικίνδυνα υπερβακτήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την έρευνα συγκεντρώθηκαν 44 δείγματα σκόνης από ένα αθλητικό κέντρο και 122 δείγματα από 42 άλλες εγκαταστάσεις (σπίτια κ.ά.). Εντός των δειγμάτων, βρήκαν 183 διαφορετικά γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σε διάφορες κατηγορίες αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένων των πενικιλινών.

Η λύση για υγιεινή ατμόσφαιρα είναι και η συχνή χρήση ηλεκτρικής σκούπας (αλλά και ο καθαρισμών των φίλτρων της),  ο καθημερινός αερισμός του χώρου και φυσικά η επιμελής καθαριότητα ώστε να μη συσσωρεύεται σκόνη και υγρασία στον χώρο που ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά.

Μοιραστείτε το