Μούδιασμα στα άκρα; Αυτές είναι 6 πιθανές αιτίες

Το μούδιασμα στα άκρα είναι μια κατάσταση που όλοι έχουμε βιώσει και συνήθως περιγράφεται σαν “μυρμήγκιασμα” σε μια περιοχή του σώματος, συνηθέστερα στα χέρια ή τα πόδια. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται σε αυξημένη πίεση στα νεύρα, ή στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες το μυρμήγκιασμα αποτελεί ένδειξη μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης/ασθένειας, όπως ο διαβήτης.

Αυτά είναι μερικά πιθανά αίτια για το μούδιασμα στα άκρα που καλό είναι να γνωρίζετε:

Αυξημένη πίεση σε κάποιο σημείο του σώματος

Τα σφιχτά παπούτσια ή το να κάθεστε επάνω στο πόδι σας μπορεί να σας προκαλέσει μούδιασμα. Το πρόβλημα περνάει, όταν η πίεση μειωθεί.

Μικροτραυματισμοί

Κάποια πιθανή βλάβη στις νευρικές απολήξεις στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού.

Παγιδευμένα νεύρα

Μια δισκοπάθεια ή ένα πρόβλημα στην πλάτη μπορεί να ασκήσει πίεση σε κάποιο νεύρο που ξεκινάει από την σπονδυλική σας στήλη, περνάει από το πόδι σας και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Επίσης ένα παγιδευμένο νεύρο στο λαιμό μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα από το λαιμό σας μέχρι τα χέρια και τα δάχτυλά σας. Οι ορθοπαιδικοί τονίζουν πως και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από ένα παγιδευμένο νεύρο στον καρπό και μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα και πόνο στο χέρι.

Ασθένειες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα

Οι περιπτώσεις αυτές είναι πιο σπάνιες, ωστόσο σε αυτές περιλαμβάνονται το εγκεφαλικό επεισόδιο, η πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και οι όγκοι του εγκεφάλου. Οι ασθένειες αυτές είναι σοβαρές, όμως, κατά κανόνα προκαλούν και άλλα συμπτώματα, εκτός από μούδιασμα στα άκρα.

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και αυτή η πάθηση μπορεί να κρύβεται πίσω από τον πόνο ή το μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια (περιφερική νευροπάθεια).

Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η ανεπάρκεια ή η έλλειψη βιταμίνης ευθύνεται πολλές φορές για τα μουδιάσματα  και συνήθως απαντάται μεταξύ των πολύ ηλικιωμένων ατόμων, των χορτοφάγων και των ατόμων με κακοήθη αναιμία. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί αναιμία και βλάβη των νεύρων.

Μοιραστείτε το