Υπάρχει κίνδυνος καρκίνου στα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια;

Υπάρχει πιθανότητα να συνδέεται η εξωσωματική γονιμοποίηση με τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στη μελλοντική ζωή των παιδιών που γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο;

Η έρευνα που υπογράφουν ερευνητές του Δανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής τη δρα Μάρι Χάργκριβ υποστηρίζουν πως είναι υπερδιπλάσια η πιθανότητα (αύξηση 154%) να αναπτύξουν καρκίνο τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια με χρήση εξωσωματικής, αν και ο κίνδυνος παραμένει μικρός (0,4% στο σύνολο των κατεψυγμένων εμβρύων).

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA), αφού αναλύθηκαν δεδομένα για περισσότερα από ένα εκατομμύρια μωρά, από τα οποία 2.217 διαγνώστηκαν με παιδικό καρκίνο πριν την ηλικία των 20 ετών. Από τα στοιχεία που διέθεταν οι ειδικοί αποδείχτηκε πως ο κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τη χρήση κατεψυγμένου ωαρίου ήταν σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με παιδιά που γεννήθηκαν σε γόνιμες γυναίκες (44,4 έναντι 17,5 ανά 100000 άτομα-έτη).

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης πως τα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική από κατεψυγμένα ωάρια έχουν μεγαλύτερο βάρος κατά τη γέννησή τους και το γεγονός αποδεικνύει πως η κρυοσυντήρηση των ωαρίων έχει επίπτωση στην μετέπειτα ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Τονίζουν επίσης πως η υπερβολική ενδομήτρια ανάπτυξη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παιδικού καρκίνου.

Η κατάψυξη των γονιμοποιημένων ωαρίων είναι μια μέθοδος που αφορά πια πολλές γυναίκες που θέλουν να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους για να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Είναι εύκολα κατανοητό πως αυτό γίνεται καθώς τα νεότερα ωάρια είναι πιο υγιή και άρα πιθανότερο να οδηγήσουν σε επιτυχή κύηση.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν χρειάζεται πανικός γύρω από τα συμπεράσματα ενώ η διεξαγωγή των αποτελεσμάτων χρειάζεται περισσότερη και βαθύτερη ανάλυση καθώς η πιθανότητα καρκίνου παραμένει μικρή (περίπου 44 περιπτώσεις ανά 100.000 μωρά εξωσωματικής). Επίσης, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίας-αποτελέσματος, παρά μόνο μία συσχέτιση, ανάμεσα στην κατάψυξη των ωαρίων και στον καρκίνο.

Είναι σημαντικό ακόμα να ειπωθεί πως η ίδια η τεχνική της εξωσωματικής δεν συνδέεται με τον καρκίνο αλλά πως η πιθανότητα είναι κάπως αυξημένη, όταν γίνεται χρήση κατεψυγμένων ωαρίων. Αυτή η πιθανότητα ίσως και να οφείλεται στο ότι η διαδικασία της ψύξης και εν συνεχεία της απόψυξης, αλλά και η χρήση χημικών ουσιών, μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές που αργότερα οδηγούν σε καρκινογένεση. Για την διεξαγωγή και άλλων συμπερασμάτων πάντως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Μοιραστείτε το