Ωφελούνται τελικά όσοι εγκαταλείπουν το παραδοσιακό τσιγάρο και ξεκινούν το ηλεκτρονικό;

Aν και πολλοί καπνιστές έχουν αντικαταστήσει το παραδοσιακό τσιγάρο με το ηλεκτρονικό, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της πιο «υγιεινής» εναλλακτικής επιλογής. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται καθώς η μόνη ορθή επιλογή είναι η πλήρης αποχή από το κάπνισμα.

Με βάση νέα επιστημονικά δεδομένα, όσοι καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα και παράλληλα ατμίζουν (ηλεκτρονικά τσιγάρα), έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους είναι μόνο καπνιστές και σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από επιστημονική ομάδα στην οποία επικεφαλής είναι ο Τάρανγκ Παρέκχ του Πανεπιστημίου Τζόρτζ Μέισον της Βιρτζίνια. Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 162.000 άτομα ηλικίας 18 έως 44 ετών και δημοσίευσαν τη μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής «American Journal of Preventive Medicine».

 «Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι νεαροί καπνιστές, που επίσης κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, βάζουν τον εαυτό τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τους νεαρούς καπνιστές, που αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως λιγότερο επιβλαβή και τα θεωρούν ασφαλέστερη λύση. Έχουμε αρχίσει να κατανοούμε τις επιπτώσεις στην υγεία από το συνδυασμό ηλεκτρονικών και κανονικών τσιγάρων και αυτές δεν είναι καλές», δήλωσε ο Παρέκχ.

Πάντως, σύμφωνα  με τα καινούρια επιστημονικά δεδομένα, όσοι είναι μόνο ατμιστές και δεν υπήρξαν παραδοσιακοί καπνιστές δεν φαίνεται να διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, αν και το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

 Πάντως, όσοι εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές συνήθειες του τσιγάρου για να καταφύγουν στα ηλεκτρονικά καπνικά προϊόντα  δεν φαίνεται να έχουν κάποιο σημαντικό όφελος, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό  επεισόδιο. Η καλύτερη λύση είναι πάντα η διακοπή οποιασδήποτε μορφής καπνίσματος.

Μοιραστείτε το