Οι ψηλοί ή οι κοντοί κινδυνεύουν περισσότερο από την κολπική μαρμαρυγή;

Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ψηλότεροι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και αρρυθμίας, καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές.

Μάλιστα οι επιστήμονες σημειώνουν πως, με βάση τη έρευνά τους, κάθε εκατοστό αύξησης του ύψους συνδεόταν με μια αύξηση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής κατά 3%.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι ίσως είναι ωφέλιμο να συμπεριλάβουμε το ύψος στην εκτίμηση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής», είπε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Μάικλ Λεβίν, επίτιμο μέλος στο τμήμα καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανια. Ο ίδιος εξηγεί ότι, αν και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν ήταν υπέρ των εκτεταμένων διαγνωστικών εξετάσεων για κολπική μαρμαρυγή, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ορισμένοι ασθενείς, οι πολύ ψηλοί ασθενείς, ίσως να ωφελούνταν από τις τακτικές εξετάσεις.

Σήμερα υπολογίζεται πως η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει τη ζωή πάνω από 33 εκατομμύριων ανθρώπων παγκοσμίως και στους παράγοντες που μεγιστοποιούν τον κίνδυνο συγκαταλέγονται η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης αλλά και η παχυσαρκία. Παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι το ύψος ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο, οι αμφιβολίες παραμένουν και χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης.

Η ερευνητική ομάδα του της Πενσιλβάνια συνέλεξε δεδομένα από 700.000 άτομα για να εντοπίσουν διαφορετικές γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με το ύψος. Παράλληλα εξέτασαν και τις γενετικές παραλλαγές 500.000 ατόμων που είχαν κολπική μαρμαρυγή. Ύστερα από επεξεργασία των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι γενετικές παραλλαγές, που συνδέθηκαν με το ύψος, συνδέονταν επίσης ισχυρά με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Ο Σκοτ Ντεμράουερ, συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τόνισε ότι τέτοιου τύπου αναλύσεις δείχνουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γενετική προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτιακοί παράγοντες για διάφορες  νόσους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Μοιραστείτε το