Ψυχική υγεία: 9 συμπτώματα που προειδοποιούν για κατάθλιψη

H θλίψη και η στεναχώρια είναι μέρος της ζωής μας καθώς όλοι βιώνουμε δύσκολες και ψυχολογικά φορτισμένες στιγμές, ωστόσο η κατάθλιψη είναι μια διαφορετική κατάσταση που χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που επηρεάζει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς και οι τάσεις είναι αυξητικές.

Τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι πάντα ευκρινή και ξεκάθαρα και ο ειδικός  ψυχικής υγείας είναι ο μόνος αρμόδιος για να κάνει τη διάγνωση της κατάθλιψης και να συστήσει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η νόσος.

Γενικά, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής αξιολόγησης είναι:

Mόνιμη, αρνητική και μελαγχολική διάθεση

Αυτό ίσως αποτελεί και το σημαντικότερο σύμπτωμα της κατάθλιψης. Ωστόσο όπως εξηγούν οι ειδικοί δεν είναι πάντοτε δεδομένο. Η  αρνητική διάθεση δεν είναι πάντα εμφανής, παρότι υποβόσκει η κατάθλιψη. Είναι πιθανό δηλαδή να αναδύονται άλλες συναισθηματικές καταστάσεις όπως το έντονο άγχος, ο θυμός, η αδιαφορία ή ακόμη και η άρνηση οποιασδήποτε αρνητικής συναισθηματικής κατάστασης.

Έλλειψη ευχαρίστησης

Διόλου τυχαία μια από τις ερωτήσεις που περιλαμβάνουν τα επίσημα τεστ διάγνωσης της κατάθλιψης είναι το αν κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων εβδομάδων έχει μειωθεί το ενδιαφέρον ή η ευχαρίστηση που παίρνουμε από τις καθημερινές μας ασχολίες.

Αϋπνίες ή προβλήματα στον ύπνο

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 75% των ατόμων με κατάθλιψη παρουσιάζουν αυπνία και διαταραχές ύπνου. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι  καθυστερημένη έλευση του ύπνου, οι συχνές αφυπνίσεις ή το αθέλητο ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί. Όμως υπάρχει και η περίπτωση κάποιος να ενεργήσει ακριβώς αντίθετα, δηλ. να μην έχει την ενέργεια και τη θέληση να σηκωθεί από το κρεβάτι του.

Μειωμένη λίμπιντο

 Η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας και η παντελής έλλειψη σεξουαλικής ζωής αποτελεί ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της κατάθλιψης.

Αίσθηση απελπισίας και αδιεξόδου

Συχνά ο καταθλιπτικός ασθενής περιγράφει τα συναισθήματά του λέγοντας πως νιώθει ότι ακολουθεί μια δύσκολη πορεία χωρίς διέξοδο.

 

Δυσκολία συγκέντρωσης

Συχνά παρουσιάζονται δυσκολίες στην συγκέντρωση, την μνήμη και την λήψη αποφάσεων, ακόμη και αν πρόκειται για πολύ απλά ζητήματα που δεν δικαιολογούν τόση αναποφασιστικότητα.

Σωματικά συμπτώματα

Η κατάθλιψη χτυπά και το σώμα με διάφορα συμπτώματα όπως οι συχνοί πονοκέφαλοι, οι πεπτικές διαταραχές, οι ανεξήγητοι πόνοι, αλλά και η δύσπνοια και το βάρος στο στήθος.

Προβλήματα με το φαγητό και την όρεξη

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να χάσουν την όρεξή τους γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Από την άλλη μεριά οι  διαταραχές της όρεξης μπορεί να εκδηλώνονται και με αύξηση της όρεξης και συνακόλουθα του βάρους – μερικοί άνθρωποι προστρέχουν στο φαγητό ως μέσο παρηγοριάς και ανακούφισης από τα αρνητικά συναισθήματα.

Μόνιμη εξάντληση

Η διαρκής αίσθηση εξάντλησης, μια μόνιμη κούραση που πολλοί την περιγράφουν σαν απώλεια ενέργειας, συχνά χαρακτηρίζει τον καταθλιπτικό ο οποίος μπορεί και να λέει ότι αισθάνεται διαρκώς κουρασμένος.

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη μπορεί να εκφράσουν αυτές τις σκέψεις τους σε τρίτους και αυτό συχνά αποτελεί έναν τρόπο αναζήτησης βοήθειας. Το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον σε συνδυασμό πάντα με τον ειδικό της ψυχικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα να αναζητήσει διέξοδο στο πρόβλημά του και να νικήσει την κατάθλιψη.

Μοιραστείτε το