Πρόωρη εμμηνόπαυση: Υπάρχει κίνδυνος για τις καρδιακές ασθένειες;

H πρόωρη εμμηνόπαυση δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο αλλά χρειάζεται αυξημένη προσοχή, ειδικά όσον αφορά την υγεία της γυναικείας καρδιάς. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με εμμηνόπαυση πριν τα 40 έτη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά (16 - 18 Νοεμβρίου 2019), στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Μάικλ Χόνιγκμπεργκ, ο οποίος είναι καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει το ιστορικό εμμηνόπαυσης κάθε γυναίκας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή είναι πρόωρη (πριν τα 40).

Η συγκεκριμένη μελέτη έλαβε υπόψη ιατρικά δεδομένα από την τράπεζα γενετικών δεδομένων UK Biobank και οι ερευνητές εξέτασαν 144.000 γυναίκες με μέση ηλικία τα 60 έτη, συμπεριλαμβανομένων 4.900 γυναικών που η διαδικασία της εμμηνόπαυσης έγινε με φυσικό τρόπο πριν την ηλικία των 40 και περίπου 640 που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 (μετά από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών τους). Οι γυναίκες αυτές μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο των ερευνητών συνολικά για μια επταετία.

Τα ευρήματα της έρευνας

Τα συμπεράσματα των ειδικών έδειξαν πως οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση πρόωρα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν δείκτες που σχετίζονται με κακή καρδιακή λειτουργία (π.χ. υπέρταση, υψηλά επίπεδα "κακής" χοληστερόλης). Ακόμα και χωρίς αυτούς τους δείκτες, οι γυναίκες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, στένωση αορτικής βαλβίδας, κολπική μαρμαρυγή και θρόμβους αίματος στα πόδια ή στους πνεύμονες.

Αυτό επίσης που επισήμαναν οι καρδιολόγοι ήταν το γεγονός πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοαγγειακών νόσων ήταν μεγαλύτερος για της γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση λόγω χειρουργείου στο οποίο είχαν υποβληθεί, συγκριτικά με εκείνες που έμπαιναν με φυσικό τρόπο σε αυτή τη διαδικασία. Η χρήση ορμονών για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης δεν άλλαξε τον κίνδυνο που διέτρεχαν αυτές οι γυναίκες.

Οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση πριν τα 50 έτη διέτρεχαν και αυτές κάπως αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή προβλήματα, αλλά γενικά ο κίνδυνος φάνηκε να ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση (όσο μικρότερη ηλικία εμμηνόπαυσης, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών). Ο κίνδυνος αυτός παραμένει αυξημένος ακόμη και για δεκαετίες μετά την εμμηνόπαυση.

Οι συστάσεις των καρδιολόγων

Ο Χόνιγκμπεργκ σχολίασε τα ευρήματα αυτά λέγοντας πως είναι καλό, όσες γυναίκες μπαίνουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση, να φροντίζουν την διατροφή τους και να μην ξεχνάνε την τακτική σωματική.

Τέλος, οι κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά υποστηρίζουν ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό εμμηνόπαυσης των γυναικών όταν αποφασίζουν να συνταγογραφήσουν στατίνες σε γυναίκες μέσης ηλικίας που δεν έχουν υποστεί κανενός είδους καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μοιραστείτε το