Πώς ο Δείκτης Μάζας Σώματος στα έφηβα αγόρια σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στην ενήλικη ζωή;

Ο υψηλός ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) είναι μια ένδειξη υγείας που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τωρινά αλλά και μελλοντικά προβλήματα, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα σε όλη μας τη ζωή. Ειδικά στην περίοδο της εφηβείας στα αγόρια,  συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής πριν από τα 65 έτη, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν ύστερα από επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας 2019 και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας. Η δρ. Μαρία Άμπεργκ, συντάκτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία τονίζει ότι είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τον Δείκτη, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, για να μην επιτρέψουμε στην παχυσαρκία να κάνει την εμφάνισή της. «Τόσο το σχολείο όσο και οι γονείς διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο να ενθαρρύνουν τους εφήβους να υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να περνούν λιγότερο από τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη», δηλώνει η ίδια.

Τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.668.921 άντρες οι οποίοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1950 και 1987 και υποβλήθηκαν σε εκτενείς σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις (ΙQ, ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση κ.ά.). Αυτοί έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης από τους ερευνητές από την περίοδο 1969 – 2016 για τα επόμενα περίπου 46 χρόνια.

Διαπιστώθηκαν 22.412 καρδιακές προσβολές σε συμμετέχοντες με μέσο όσο ηλικίας τα 50 έτη. Ο αυξημένος ΔΜΣ στα 18 έτη συνδέθηκε με υψηλότερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής πριν από τα 65 έτη, ακόμα και όταν οι μελετητές έλαβαν υπόψη τους τη χρονιά στην οποία έγιναν οι μετρήσεις, τις σύνοδες ιατρικές καταστάσεις, την εκπαίδευση των γονέων, τη μυϊκή δύναμη, το IQ, τη σωματική άσκηση.

Παρότι ο ΔΜΣ 20 kg/m2 θεωρείται φυσιολογικός, οι έφηβοι με αυτό το επίπεδο είχαν και αυτοί αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν αυτοί που ήταν πραγματικά παχύσαρκοι (ΔΜΣ πάνω από 35 kg/m2) οι οποίοι είχαν περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής, συγκριτικά με εκείνους που είχαν ΔΜΣ 18,5-20 kg/m2. Παράλληλα σε σχέση με αυτή την κατηγορία εκείνοι που είχαν ΔΜΣ από 27,5 έως 29,9 και από 30 έως 34,9 διέτρεχαν 2,64 και 3,05 φορές αντίστοιχα υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Σύμφωνα με την Άμπεργκ, ο διαταραγμένος μεταβολισμός λιπιδίων, η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες ενδέχεται να αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης σε ΔΜΣ άνω του 20.  Μάλιστα η ίδια τόνισε πως, ίσως, θα πρέπει να συζητηθούν εκ νέου και να  αναθεωρηθούν τα ποσοστά για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. «Δεδομένου ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται αναμένουμε να αυξηθούν και τα επεισόδια καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών τα επόμενα χρόνια. Οι γονείς, το σχολείο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας παχυσαρκίας στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους», τονίζει η Άμπεργκ.

Η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών, η συστηματική αποφυγή του πρόχειρου φαγητού και η τακτική άσκηση θεωρούνται διαχρονικά οι καλύτερες συνήθειες για να παραμείνει ένας έφηβος υγιής αλλά και να βοηθήσει τον οργανισμό του σε αυτήν την απαιτητική φάση της ανάπτυξης.

Μοιραστείτε το