Η καλύτερη προφύλαξη για να μη νοσήσετε από τον Ιό της γρίπης

Η γρίπη είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα υγείας κάθε χειμώνα που αφορά μικρούς και μεγάλους. Ανάμεσα στους τρόπους πρόληψης είναι και η σχολαστική  ατομική καθαριότητα, ειδικά των χεριών που μεταφέρουν τον ιό. Όταν όμως το τρεχούμενο νερό δεν είναι διαθέσιμο, τα αντισηπτικά μαντηλάκια είναι η πιο συνηθισμένη λύση για να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τα χέρια μας.

Σύμφωνα πάντως με Ιάπωνες ερευνητές, αυτή η μέθοδος δεν παρέχει επαρκή προστασία από τον ιό της γρίπης, σε σχέση με την κλασική λύση του (καλού) πλυσίματος των χεριών μας.

Οι επιστήμονες από το Περιφερειακό Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι ο ιός της γρίπης επιβίωνε ακόμη και μετά τη χρήση των αντισηπτικών μαντηλιών. Δυο λεπτά μετά τον καθαρισμό των χεριών με τα μαντηλάκια ο ιός της γρίπης δεν είχε εξουδετερωθεί, ενώ οι εθελοντές έπρεπε να τρίψουν διεξοδικά τα χέρια τους για τέσσερα λεπτά με τα μαντηλάκια για να απενεργοποιήσουν τον ιό που εντοπιζόταν σε μικρά σταγονίδια. Αντίθετα, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με αντιμικροβιακό σαπούνι (για 30 δευτερόλεπτα) από την άλλη, φάνηκε να είναι περισσότερο αποτελεσματικό.

Προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα αντιμικροβιακά μαντηλάκια ή αυτά που είναι εμποτισμένα σε οινόπνευμα, οι Ιάπωνες ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα βλέννας από μολυσμένους ασθενείς. Στη συνέχεια ανέλυσαν τη  δραστηριότητα του ιού σε αυτά τα δείγματα στο εργαστήριο, ενώ τα μαντιλάκια ήταν ακόμη υγρά. Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τέτοια δείγματα αφού έχουν ήδη στεγνώσει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο εργαστήριο η αλκοόλη ήταν λιγότερο δραστική ενάντια στον ιό σε υγρά δείγματα σε σύγκριση με τα στεγνά δείγμα σίελου.

Επίσης, οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν εάν τα αντισηπτικά μαντηλάκια μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό της γρίπης σε πραγματικές συνθήκες. Γι’ αυτό και έπεισαν δέκα εθελοντές να εμβαπτίσουν τα χέρια τους σε σίελο μολυσμένο με τον ιό της γρίπης. Πρόκειται για μια μέθοδο που είναι σχεδόν παρόμοια με τον πραγματικό τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται τα μολυσμένα με τον ιό της γρίπης σταγονίδια , π.χ. αν κάποιος που νοσεί, φταρνιστεί δίπλα μας. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όταν οι εθελοντές έτριβαν τα χέρια τους για δυο λεπτά με τα αντισηπτικά μαντηλάκια δεν εξουδετέρωναν πλήρως τον ιό. Παρατήρησαν δε πως χρειάζονται τέσσερα λεπτά επίμονου τριψίματος για να εξουδετερωθεί τελικά ο ιός, κάτι που φυσικά δεν κάνει κανείς.

Η ερευνητική ομάδα απέδωσε αυτό το φαινόμενο στην κολλώδη υφή της βλέννας γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να διεισδύσει η αλκοόλη στο σίελο. Πάντως, κατέληξαν πως το απλό μεν αλλά πολύ αποδοτικό τρίψιμο των χεριών μπορεί να εξουδετερώσει γρήγορα και αποτελεσματικά τον ιό της γρίπης και συνιστούν να το κάνουμε καθημερινή συνήθεια, ειδικά την περίοδο που η γρίπη είναι σε έξαρση.

Μοιραστείτε το