Ψυχολογία: Πώς επηρεάζει η πληθώρα των «έξυπνων» συσκευών τη ζωή και τις συνήθειές μας;

Οι «έξυπνες συσκευές» είναι μέρος της καθημερινότητάς μας που σκοπό έχουν να την κάνουν πιο εύκολη και άνετη. Με βάση όμως τα ευρήματα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, ακόμα και αν κάποιος έχει πολλές τέτοιες συσκευές στο σπίτι του δεν σημαίνει πως αντλεί και μεγαλύτερη ικανοποίηση ή ευκολία στην καθημερινότητα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μίας νέας έρευνας Ελλήνων ερευνητών της διασποράς, που εστιάζει στα νέα «γκάτζετ» των «έξυπνων» σπιτιών (smart homes). Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως τελικά οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται μάλλον καλύτερα, όταν έχουν λίγες μόνο τέτοιες συσκευές γύρω τους.

Και αν περίμενε κάποιος πως η ηλικία καθορίζει τη σχέση χρήσης τεχνολογίας-ικανοποίησης, μάλλον κάνει λάθος. Η μελέτη ανακάλυψε πως η ηλικία δεν παίζει ρόλο, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία νιώθουν εξίσου ικανοποιημένοι (ή ανικανοποίητοι) με αυτές τις συσκευές όσο και οι νεότεροι, ενώ από την άλλη το φύλο και το επίπεδο εισοδήματος δεν επηρεάζουν το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι άνθρωποι με τα καινούρια τεχνολογικά αποκτήματα στο σπίτι τους.

Η έρευνα και τα συμπεράσματα

Οι ερευνητές  που υπογράφουν την εν λόγω  έρευνα εργάζονται στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον καθηγητή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Σάββα Παπαγιαννίδη και τον συνεργάτη του λέκτορα μάρκετινγκ δρα Ελευθέριο Αλαμάνο. Οι ερευνητές παρουσίασαν την έρευνά τους στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ στο Μπέρμιγχαν αφού έκαναν online δειγματοληπτική μελέτη εκατοντάδων ανθρώπων στις ΗΠΑ, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τεχνολογία «έξυπνου» σπιτιού  (όπως «έξυπνα» φώτα, «έξυπνα» ηχεία  και άλλα παρόμοια).

Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν τον αριθμό και το είδος των συσκευών που κατέχουν και χρησιμοποιούν στο σπίτι τους, πόσο ικανοποιημένοι ένιωθαν από αυτές και κατά πόσο σκόπευαν να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν στο μέλλον. Μετά την ανάλυση και επεξεργασία των απαντήσεων, διαπιστώθηκε πως, όσο περισσότερες συσκευές είχε ένα χρήστης γύρω του, τόσο μικρότερη ικανοποίηση ένιωθε και τόσο πιθανότερο ήταν να μη θέλει να συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί και μελλοντικά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πρώτες συσκευές προσθέτουν αξία στη ζωή των καταναλωτών, οι οποίοι όμως στη συνέχεια εμφανίζονται απρόθυμοι να μετατρέψουν όλες τις παραδοσιακές ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές τους σε «έξυπνες» (με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη). Και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι παίζει ρόλο καθώς, όσο πιο μεγάλη οικογένεια έχει κανείς τόσο πιο απρόθυμος είναι να γεμίσει το σπίτι του με «έξυπνες» συσκευές. Από την άλλη διαπιστώθηκε πως όσο πιο μεγάλο σπίτι έχει, τόσο μεγαλώνει η επιθυμία του να τις χρησιμοποιεί.

Είναι χαρακτηριστικό πώς έχουν ήδη πουληθεί 14 δισεκατομμύρια συσκευές για «έξυπνα» σπίτια διεθνώς μέχρι σήμερα και η παγκόσμια αγορά δείχνει συνεχώς ανοδικές τάσεις.  Οι νέες έρευνες επιθυμούν να αποτυπώσουν τις αλλαγές στις συνήθειες και στην ψυχολογία των χρηστών της σύγχρονης τεχνολογία στο παρόν και στο άμεσο μέλλον.

Μοιραστείτε το