Νεφροκυτταρικός καρκίνος: Ποια διατροφή πρέπει να αποφεύγουμε;

Ο νεφροκυτταρικός καρκίνος είναι μια περίπτωση που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια καθώς παρουσιάζει συνεχείς ανοδικές τάσεις. Υπολογίζεται μάλιστα πως αναλογεί στο 2% των κακοήθων όγκων του ανθρώπου, ενώ αποτελεί το τρίτο σε συχνότητα νεόπλασμα του ουροποιητικού συστήματος.  Με βάση διεθνή στατιστικά, ο εν λόγω καρκίνος είναι πιο συχνός στο ανδρικό φύλο και σε πληθυσμούς που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι αιτίες πίσω από τη νόσο δεν είναι ακόμα τεκμηριωμένες από τους ειδικούς. Έχουν μελετηθεί περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, διαιτητικοί, ορμονικοί καθώς και διάφορες χρωμοσωμικές ανωμαλίες ενώ έχουν ενοχοποιηθεί ο καπνός και το κάδμιο. Πάντως, πληθαίνουν οι έρευνες που εστιάζουν στη διατροφή και πιο ειδικά στη μεγάλη κατανάλωση προϊόντων κρέατος.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, με επικεφαλής την Δρ Στέφανι Μελκονιαν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 660 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνο και 700 υγιή άτομα, συσχετίζοντας τη διατροφή με τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Αφού επεξεργάστηκαν τα δεδομένα που συνέλεξαν, προέκυψε πως η αυξημένη κατανάλωση κρέατος και ειδικά του μαγειρεμένου σε υψηλές θερμοκρασίες, ταυτίστηκε με τον αυξημένο κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου. Πιο ειδικά, όσοι νόσησαν ανάφεραν μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρέατος, κυρίως ψητού και τηγανητού, συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

Επιπλέον αποδείχτηκε πως τα άτομα που ήταν φορείς μετάλλαξης στο γονίδιο ITPR2, το οποίο ήδη έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο των νεφρών, ήταν πιο ευάλωτοι στις συνέπειες από τις διατροφικές συνήθειές τους.

Σύμφωνα με την Δρ Μελκονιαν  θα πρέπει κάποιος να  καταφεύγει σε συνετή κατανάλωση κρέατος και να είναι προσεκτικός με όσα έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Η ισορροπημένη διατροφή και οι υγιεινές συνήθειες είναι και σε αυτήν την περίπτωση μια εξαιρετική ασπίδα υγείας και πρόληψης από τον καρκίνο του νεφρού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Cancer.»

Μοιραστείτε το