Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Γιατί πρέπει να επενδύσετε στην καλή φυσική κατάσταση;

Η καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Thorax».

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς του Οργανισμού. Οι ασθενείς με ΧΑΠ είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και συχνά εμφανίζουν και άλλα συνοδά νοσήματα όπως στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνο του πνεύμονα, υπνική άπνοια κ.α 

Για τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.730 άνδρες, ηλικίας 49 ετών κατά μέσο όρο, χωρίς ιστορικό χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, άσθματος ή χρόνιας βρογχίτιδας, τους οποίους παρακολούθησαν για 46 χρόνια. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως για τον προσδιορισμό της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, που αποτελεί αξιόπιστο δείκτη της φυσικής κατάστασης.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Οι ειδικοί τόνισαν  πως άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας φάνηκαν να έχουν 31% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Επισήμαναν επίσης πως η καλή φυσική κατάσταση συνδέεται με  χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Οι μηχανισμοί στους οποίους οφείλεται αυτό το συμπέρασμα δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η σχετιζόμενη με τη σωματική αδράνεια φλεγμονή πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο.  Πρόκειται λοιπόν για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει ξεκάθαρα τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος

Μοιραστείτε το