Γιατί οι ειδικοί τονίζουν πως η καλή ερωτική ζωή είναι απαραίτητη για την υγεία των γυναικών σε κάθε ηλικία;

Η καλή ερωτική και σεξουαλική ζωή είναι απαραίτητη για τη ζωή ανδρών και γυναικών σε κάθε ηλικία. Με βάση μια έρευνα από τον βρετανικό φορέα “Public Health England” αποδεικνύεται πως οι γυναίκες άνω των 55 ετών διαμαρτύρονται λιγότερο για την ερωτική τους ζωή, σε σχέση με τις νεότερες.

Η έρευνα βασίστηκε σε απαντήσεις 7.367 γυναικών, ηλικίας 16 έως 64 ετών και έδειξε πως οι γυναίκες ηλικίας 25-34 ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από την σεξουαλική τους δραστηριότητα και μάλιστα το 49% από αυτές δηλώνει ότι δεν βιώνει σεξουαλική απόλαυση. Οι γυναίκες ηλικίας 55-64 ήταν εκείνες που εξέφρασαν στο μικρότερο βαθμό δυσαρέσκεια (το 29%), όμως πρέπει να τονιστεί πως δεν ήταν σαφές αν νιώθουν πλήρως ικανοποιημένες από την ερωτική τους ζωή ή αν απλά έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ.

Επίσης, το 42% όλων των ηλικιακών ομάδων που ρωτήθηκαν, δήλωσε πως αντιμετωπίζει προβλήματα στη σεξουαλική του ζωή και κάποιες εξέφρασαν μάλιστα και τη δυσαρέσκειά τους για αυτήν την πτυχή της ζωής τους. H μελέτη ανακάλυψε πως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών έπασχε από σοβαρά προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως επώδυνη περίοδο ή συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μέσα στον τελευταίο χρόνο.

"Η χαρά μιας πλήρους και απολαυστικής ερωτικής ζωής είναι σημαντική για τη διανοητική και συναισθηματική ευεξία των γυναικών". Τα στοιχεία μας δείχνουν πως η σεξουαλική απόλαυση είναι ένα βασικό στοιχείο της καλής αναπαραγωγικής υγείας και πως παρότι πολλές γυναίκες αναφέρουν σεξουαλική δυσλειτουργία, πολλές από αυτές δεν ζητούν βοήθεια" ανέφερε η Dr Sue Mann, σύμβουλος υγείας στον τομέα αναπαραγωγικής υγείας του PHE. "

Οι ειδικοί που υπογράφουν τη μελέτη τόνισαν πως η καλή ερωτική ζωή είναι απαραίτητη για την ευεξία των γυναικών ενώ θα πρέπει να πάψουν να υπάρχουν ζητήματα ταμπού,  αναφορικά με τα ζητήματα της γυναικείας σεξουαλικότητας σε κάθε ηλικία. Εάν μια γυναίκα δεν απολαμβάνει την ερωτική της ζωή και διαπιστώνει πως δεν αντλεί ικανοποίηση από αυτήν, θα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει με το γιατρό της και να αναζητήσει τα αίτια αυτής της κατάστασης αλλά και τη λύση.

Μοιραστείτε το