Συχνή κατανάλωση αναψυκτικών: Ποιος ο κίνδυνος μετά την εμμηνόπαυση;

Tα αναψυκτικά είναι μια συνηθισμένη διατροφική επιλογή για ανθρώπους κάθε ηλικίας που πολλές φορές έχουν μπει στο στόχαστρο των επιστημόνων, ειδικά αν πρόκειται για μια καθημερινή συνήθεια. Δεν είναι μόνο τα ζητήματα αύξησης βάρους και συστηματικής ανθυγιεινής διατροφής που μπορεί να προκύψουν αλλά υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι που δεν είναι άμεσα ορατοί.

Σύμφωνα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, η αυξημένη, καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος αφορά κυρίως το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που συμβαίνει όταν διακόπτεται η αρτηριακή παροχή αίματος σε ένα τµήµα του εγκεφάλου.

 Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση δείγματος 81.714 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 50-79 ετών στην αρχή της μελέτης, που συμμετείχαν στην μελέτη «Women’s Health Initiative» και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 11,9 χρόνια μετά την εγγραφή τους μεταξύ του 1993 και του 1998. Με βάση τις οδηγίες της έρευνας, οι γυναίκες ανέφεραν πόσο συχνά στη διάρκεια των προηγούμενων τριών μηνών κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης, τα γνωστά ροφήματα με τις ελάχιστες θερμίδες, με τεχνητά γλυκαντικά καθώς και γεύσεις φρούτων. Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δεν περιείχαν ακριβείς πληροφορίες για το είδος των τεχνητών γλυκαντικών των αναψυκτικών.

Τι έδειξε η έρευνα;

Η έρευνα δεν κατέληξε στην στοιχειοθέτηση αιτιώδους σχέσης μεταξύ των αναψυκτικών με γλυκαντικά και του κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού επεισοδίου, καθώς επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης βασιζόμενη στις απαντήσεις των ίδιων των γυναικών αναφορικά με τη συχνότητα κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης.

Aφού αναλύθηκαν τα στοιχεία της μελέτης, αποδείχτηκε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα ή καθόλου, σε σχέση με τις  γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα την ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, 31% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και 16% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Η πολύ υψηλή κατανάλωση (αυτό σημαίνει δύο ή περισσότερα αναψυκτικά κάθε ημέρα) υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη, καθώς και σε παχύσαρκες γυναίκες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συστήνει στις γυναίκες να μην συμπεριλαμβάνουν αυτά τα ροφήματα στο καθημερινό τους διαιτολόγιο και να τα αποφεύγουν συστηματικά.

Μοιραστείτε το