Νέο τεστ ούρων δοκιμάζεται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη!

O καρκίνος του προστάτη θεωρείται σήμερα η πιο συχνή μορφή καρκίνου στον ανδρικό πληθυσμό και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στο ανδρικό φύλο.

Η πάθηση είναι ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια, οπότε γίνεται σαφές πως ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος είναι αναγκαίος για έγκαιρη πρόληψη και ενδεχόμενη διάγνωση. Τα συνηθέστερα τεστ σήμερα είναι η εξέταση αίματος για PSA, η δακτυλική εξέταση, η μαγνητική τομογραφία και η βιοψία του προστάτη.

Καλά νέα έρχονται από τη Βρετανία, σχετικά με το ζήτημα της διάγνωσης, καθώς επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ ούρων, που μπορεί να διαγνώσει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη και να προβλέψει -έως πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις υπάρχουσες κλινικές μεθόδους- ποιοι είναι οι ασθενείς που θα χρειαστούν αντικαρκινική θεραπεία. Το τεστ έλαβε την ονομασία PUR (Prostate Urine Test) και μπορεί να εντοπίσει επίσης τους άνδρες εκείνους που είναι έως οκτώ φορές λιγότερο πιθανό να χρειαστούν θεραπεία μέσα στην επόμενη πενταετία από τη διάγνωση του καρκίνου. Με βάση αυτά τα στοιχεία, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το νέο τεστ μπορεί να βοηθήσει πολλούς άνδρες να αποφύγουν στο μέλλον τις μη αναγκαίες αρχικές βιοψίες.

Οι γιατροί δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη νέα ανακάλυψη και τις προοπτικές που έχει καθώς πολλές φορές δυσκολεύονται να προβλέψουν ποιοι όγκοι θα γίνουν επιθετικοί, με συνέπεια σε πολλούς άνδρες να είναι επίσης δύσκολη η απόφαση για το αν πρέπει να κάνουν δραστική θεραπεία (π.χ., προστατεκτομή).

Το τεστ είναι δημιούργημα επιστημονικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς με επικεφαλής το Δρ.Σ.Κόνελ. Η ομάδα στηρίχθηκε σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (τεχνική μηχανικής μάθησης), για να μελετήσει γενετικά τα δείγματα ούρων από 537 άνδρες. Αναλύοντας την έκφραση 167 γονιδίων στα ούρα, βρήκαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και το πόσο επιθετικός μπορεί να γίνει.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνότερα μια πάθηση με την οποία οι άνδρες πεθαίνουν και όχι από την οποία πεθαίνουν. Δυστυχώς, σήμερα δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε ποιοι άνδρες διαγνωσμένοι με καρκίνο προστάτη θα χρειαστούν ριζική θεραπεία και ποιοι όχι. Έως το 75% των ανδρών με αυξημένο επίπεδο PSA έχουν αρνητική βιοψία για καρκίνο του προστάτη. Από την άλλη, το 15% όσων δεν έχουν αυξημένο PSA βρίσκονται τελικά να έχουν καρκίνο του προστάτη και, από αυτούς τους καρκίνους, ένα άλλο 15% είναι επιθετικοί. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε πρόσθετες, πιο ακριβείς εξετάσεις» δήλωσε ο Κόνελ.

Μοιραστείτε το