Οστεοπενία σε νεαρή ηλικία: Aφορά περισσότερο άνδρες ή γυναίκες;

Η οστεοπενία είναι η μέτρηση εκείνη που αποδεικνύει αν κάποιος  έχει φυσιολογική οστική πυκνότητα, αν έχει χαμηλή ή αν αποδεδειγμένα πάσχει από οστεοπόρωση. Αν ο γιατρός σας αναφέρει τον όρο «οστεοπενία» δεν σημαίνει λοιπόν πως πάσχετε από οστεοπόρωση αλλά θα πρέπει να εξετάζεστε και να ελέγχετε την οστική πυκνότητα τακτικά.

Η οστική πυκνότητα μειώνεται με την πάροδο των ετών και αυτό αποτελεί φυσική εξέλιξη που συμβαίνει σε όλους. Τα κατάγματα είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της οστεοπόρωσης, μετά από αρκετά χρόνια «σιωπηλής» οστεοπενίας.

Αμερικανοί ερευνητές πάντως διαπίστωσαν πως περισσότεροι από το ένα τέταρτο των αντρών (28%) και των γυναικών (26%) ηλικίας 35 έως 50 ετών εμφανίζουν οστεοπενία, η οποία είναι πρόδρομος της οστεοπόρωσης. Πώς όμως εξηγείται η απώλεια της οστικής πυκνότητας σε νεαρή ηλικία;

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο «Journal of the American Osteopathic Association» (Περιοδικό της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Ένωσης), δείχνουν ότι η απώλεια οστικής πυκνότητας σε νεαρή σχετικά ηλικία είναι ένα θέμα που αφορά και τα δύο φύλα. Πάντως οι ερευνητές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το γεγονός πως η κατάσταση αυτή, όπου τα οστά γίνονται αδύναμα αλλά δεν σπάνε, είναι περισσότερο ανδρικό χαρακτηριστικό.

«Συνήθως συσχετίζουμε την απώλεια οστικής πυκνότητας με τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά τα ευρήματά μας έδειξαν αυξημένο κίνδυνο στους νεότερους άνδρες», δήλωσε η δρ. Μάρθα Αν Μπας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγείας και Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Μισσισίπι.

Στην μελέτη αναλύθηκε η οστική πυκνότητα εκατοντάδων ατόμων 35 έως 50 ετών. Οι ερευνητές απεικόνισαν σημεία της σπονδυλικής στήλης των συμμετεχόντων για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους, εκθέτοντάς τους σε πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας. Η δρ. Μπας τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνεται η εξέταση οστικής πυκνότητας σε όλο και περισσότερους μεσήλικες, ώστε να είναι σε θέση να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.

Η άσκηση και ο ρόλος του ασβεστίου

Πριν φτάσουν όμως σε αυτό το σημείο, οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη της πρόληψης και της ενδυνάμωσης των οστών μέσω της διατροφής, της σωματικής άσκησης κ.α. Μάλιστα, ορισμένες ασκήσεις (τρέξιμο, περπάτημα ή άλματα) έχουν βρεθεί ότι αναστέλλουν και καθυστερούν τη φυσική φθορά των οστών. Αντίθετα τα ίδια αποτελέσματα δεν φαίνεται να έχουν άλλες μορφές άσκησης, όπως το ποδήλατο ή η κολύμβηση, που παρόλα αυτά έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η δρ. Μπας τόνισε πως για το ασβέστιο, θα πρέπει να μπουν τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις, καθώς «το ασβέστιο διαδραματίζει πιο καίριο ρόλο όταν ακόμη αναπτυσσόμαστε, στη συνέχεια πρέπει να βασιστούμε στη σωματική άσκηση για να διατηρήσουμε τα οστά μας δυνατά».

Μοιραστείτε το