Το φρούτο που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση!

Η διατροφή επηρεάζει αποδεδειγμένα την αρτηριακή πίεση αλλά και τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό μας. Με βάση νέα επιστημονικά στοιχεία, ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση και των δυο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods, η συστολική αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα ινσουλίνης και η συγκέντρωση ινσουλίνης σε ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο μειώνονται από τη λήψη ξινοκέρασων της ποικιλίας Montmorency. Και παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει πως τα αυτά τα ξινοκέρασα είχαν διερευνήσει μεμονωμένες πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου όπως η αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, όμως αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει συνολικά το μεταβολικό σύνδρομο συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας ή του κοιλιακού λίπους.

«Η πιο αξιοσημείωτη απόκριση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, που παρατηρήθηκε στη μελέτη, ήταν η σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης τις δύο πρώτες ώρες μετά την κατανάλωση των ξινοκέρασων. Η μοναδική σύνθεση των ξινοκέρασων που περιλαμβάνει ανθοκυανίνες, άλλες πολυφαινόλες, καθώς και ίνες ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Terun Desai.

Πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα;

Στην έρευνα έλαβαν μέρος  άνδρες και γυναίκες ηλικίας 37-61 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες πληρούσαν τουλάχιστον τρία στα πέντε κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο: περιφέρεια μέσης >89 εκ. οι γυναίκες ή 101,5 εκ οι άνδρες, οριακά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL), υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου νηστείας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε χυμό ξινοκέρασων ποικιλίας Montmorency (30 ml συμπυκνωμένου χυμού αναμεμειγμένου με 100 ml νερού), είτε χάπια με κύριο συστατικό τα εν λόγω ξινοκέρασα που είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη με το συμπυκνωμένο χυμό ή ένα ρόφημα placebo.

Ο συγκεκριμένος χυμός περιείχε περίπου 90-110 ολόκληρα κεράσια ενώ τα χάπια προήλθαν από περίπου 100 ολόκληρα κεράσια. Μετά από ανάλυση των στοιχείων της έρευνας διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωσαν τον χυμό, είχαν σημαντική μείωση της  σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης δύο ώρες μετά την πρόσληψή του, συγκριτικά με το ρόφημα placebo, ενώ τα χάπια μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης εντός μίας ώρας.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως πως η αρτηριακή δυσκαμψία βελτιώθηκε δύο ώρες μετά την κατανάλωση του χυμό αλλά χρειάζονται επιπλέον στοιχεία για να ενισχύσουν τη θεωρία αυτήν καθώς άλλοι δείκτες αγγειακής δυσκαμψίας δεν βελτιώθηκαν αισθητά.

Μοιραστείτε το