Πώς ο θυμός επιβαρύνει την υγεία των ηλικιωμένων;

Η ψυχολογία και η κατάσταση της υγείας είναι αλληλένδετες, ειδικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Σύμφωνα με μια νέα καναδική έρευνα, το συναίσθημα του θυμού είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τους ηλικιωμένους και δυνητικά αυξάνει τις φλεγμονές που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες (π.χ. καρδιαγγειακές νόσους, αρθριτικά κ.α.)

Τα συμπεράσματα των Καναδών επιστημόνων δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Psychology and Aging» της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας, αποδεικνύοντας πως ο θυμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση φλεγμονών και χρόνιων παθήσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, είναι όλο και πιο πιθανό να μην μπορούν να κάνουν τις δραστηριότητες που έκαναν στο παρελθόν. Παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με τραυματικά γεγονότα της ζωής, όπως τον θάνατο ενός συζύγου ή την έκπτωση των κινητικών τους δεξιοτήτων. Σε αυτά τα γεγονότα είναι πολύ πιθανό να αντιδρούν με θυμό, ο οποίος, ωστόσο, έχει πιο πολλές αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με τη θλίψη», δήλωσε η Μίγκαν Μπάρλοου, επικεφαλής της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο Κονκόρντια.

Αρχικά οι ειδικοί χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, των νέων ηλικιωμένων (59-79) και των προχωρημένων ηλικιωμένων (άνω των 80), οι οποίοι απάντησαν σε σύντομα ερωτηματολόγια σχετικά με τα συναισθήματα θυμού και λύπης. Μετρήθηκε επίσης η φλεγμονή σε δείγματα αίματος και εξετάσθηκαν κατά πόσο είχαν χρόνιες ασθένειες λόγω ηλικίας. Τα άτομα που έλαβαν μέρος ήταν από 59 έως 93 ετών και ζούσαν στο Μόντρεαλ.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν, τα  αποτελέσματα της μελέτης φανερώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα του θυμού, στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών και στα υψηλά επίπεδα φλεγμονής, ένα εύρημα το οποίο επιβεβαιώθηκε μόνο για τους προχωρημένους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.

Πώς εξηγείται αυτό; H Μπάρλοου εξήγησε πως «για τους πιο νέους ο θυμός μπορεί να λειτουργήσει ως 'καύσιμο', ως τρόπος δηλαδή για να ανταπεξέλθουν με υγιή τρόπο στα προβλήματα της ζωής και ως κινητήριος δύναμη για να πετύχουν τους στόχους τους. Γίνεται όμως πρόβλημα μετά τα 80, όταν πολλές απώλειες είναι μη αναστρέψιμες και είναι δύσκολο να κάνουν τα πράγματα που έκαναν ως τότε».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός πως η θλίψη δεν σχετίζεται με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία καθώς, αν και ένα δύσκολα διαχειρίσιμο συναίσθημα, επιτρέπει τελικά  στο άτομο να αποδεσμευτεί από τους στόχους που δεν είναι πλέον εφικτοί. Συνεπώς δεν είναι όλα τα «αρνητικά» συναισθήματα επιβλαβή, αντίθετα μπορεί να είναι επωφελή υπό ορισμένες συνθήκες και να βοηθήσουν το άτομο να προχωρήσει τη ζωή του.

Η ερευνητική ομάδα τονίζει πως, με βάση την έρευνα, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα και να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τις απώλειες τους με πιο υγιή τρόπο, μειώνοντας τον θυμό τους.

Μοιραστείτε το